Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: 450 σχήματα και πάνω από 70 καλλιτέχνες θα γεμίσουν με μουσική 33 πόλεις της Ελλάδας

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: 450 σχήματα και πάνω από 70 καλλιτέχνες θα γεμίσουν με μουσική 33 πόλεις της Ελλάδας
EMD

Το 2015, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν όμως επίσης με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Ο φετινός σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τους τόσο επίκαιρους λόγους που γέννησαν το θεσμό των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, όταν ήδη το 1983 είχε αναφέρει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και όπως είχε τόνισε η ίδια, «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει».

Η 21η Ιουνίου αναμένεται γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στους εξής Δήμους: Άγιο Δημήτριο (Αττικής), Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βέροια, Βόλο, Δελφούς, Διδυμότειχο, Δομοκό, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιτέα, Καβάλα, Καλλιθέα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Λάρισα, Λιβαδιά, Λουτράκι, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Σαλαμίνα, Σέρρες, Σπαρτή, τα Χανιά, στα νησιά του Αιγαίου όπως Σάμος, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, στις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης -ακόμη και στη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων.

Μπορούμε επίσης ήδη να υπολογίζουμε ότι οι περίπου 4.000 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών, τεχνικών, εθελοντών και βεβαίως των καλλιτεχνών θα αλλάξουν και φέτος τους ρυθμούς των πόλεων μας!

Σε μια περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες, εντάσεις και αβεβαιότητα, η δύναμη της τέχνης και της μουσικής έδωσαν το στίγμα ώστε για άλλη μια χρονιά, 33 πόλεις, 15 δημοτικές πολιτιστικές οργανώσεις, 26 Δήμοι, 40 πολιτιστικά ιδρύματα, 90 χορηγοί επικοινωνίας, 170 συνδιοργανωτές, 285 εταιρίες/προμηθευτές και συνεργάτες παραγωγής, 300 εθελοντές και περίπου 450 σχήματα / ορχήστρες να ενωθούν πανελλαδικά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αρμονίας και ελπίδας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης o φετινός αριθμός-ρεκόρ των εθνικών μετακινήσεων, μιας και περισσότεροι από 70 καλλιτέχνες θα ταξιδέψουν προς μια πόλη του δικτύου, μάλιστα κάποιοι θα κάνουν και μια μικρή περιοδεία.

Είναι τελικά η 21η Ιουνίου η μέρα εορτασμού της μουσικής ή μήπως είναι κάτι παραπάνω για όλη τη Γηραιά Ήπειρο;

Το σίγουρο είναι ότι όπως και σε όλη την υφήλιο, οι Έλληνες καλλιτέχνες ετοιμάζονται, τα όργανα κουρδίζονται, οι χώροι στολίζονται και από την Πέμπτη 18/06 έως την Κυριακή 21/06, θα μπορέσετε σίγουρα να τους απολαύσετε όπως πάντα, με ελεύθερη είσοδο παντού!

Έως τότε, μείνετε συντονισμένοι!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημοφιλή