«Δύσκολες» οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Αβεβαιότητα για επίτευξη αποτελέσματος

«Δύσκολες» οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Αβεβαιότητα για επίτευξη αποτελέσματος
Στιγμιότυπο από συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Στιγμιότυπο από συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
ASSOCIATED PRESS

«Δύσκολες» χαρακτήρισαν τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι διπλωμάτες, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της «Καθημερινής» και της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ακόμα πολύ μακριά η μία από την άλλη, και δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Επίσης, όπως σημειώνεται, ανώτεροι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία εντός των συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, oι συζητήσεις στις Βρυξέλλες γίνονται πιο δύσκολες, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση χρόνου- δεδομένου ότι για να προλάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις κατά τη συνάντησή τους στις 18 Ιουνίου, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τηνΚυριακή, ή το αργότερο στη διάρκεια της Δευτέρας. Εν συνεχεία η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών μελών, θα πρέπει να ετοιμάσει την εισήγηση για την συνεδρίαση των υπουργών.

Όπως αναφέρει η DW, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη αρκετά μακριά, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις εντός της ημέρας για να βρεθεί κοινός τόπος. Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει υποβάλει προτάσεις για τη γεφύρωση της διαφοράς στο δημοσιονομικό τομέα, ωστόσο ζητάει σαφείς γραπτές εγγυήσεις από τους εταίρους για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σημειώνεται ότι, σε αποκλειστική δήλωσή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι χρειάζεται πολιτική λύση, υπογραμμίζοντας ότι «Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».

Η Ελλάδα, τονίζει ο κ, Παππάς, «έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε.

Δημοφιλή