ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/06/2015 10:23 EEST | Updated 14/06/2015 10:23 EEST

Ο Γ. Σπανουδάκης εξηγεί τους λόγους της αντίδρασης της Stoiximan απέναντι στον Κοντονή

eurokinissi

Τους λόγους της αντίδρασης της εταιρίας Stoiximan προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή εξηγεί σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», το μέλος του ΔΣ της Stoiximan και πρώην πρόεδρο της ιδιωτικής σήμερα «ΟΠΑΠ ΑΕ», Γιάννης Σπανουδάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπανουδάκης «οι δηλώσεις των δύο πολιτικών υπευθύνων για τον αθλητισμό ήταν τουλάχιστον ατυχείς» και υπογραμμίζει ότι «δεν φαίνεται να γνωρίζουν βασικά θέματα της αγοράς του Διαδικτύου».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Σπανουδάκη:

Κύριε Σπανουδάκη, αντιδράσατε στα λεγόμενα του κ. Κοντονή και του γ.γ. Αθλητισμού κ. Συναδινού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «οι δηλώσεις σας στερούνται σωστής πληροφόρησης», αναφερόμενος κατ' αρχάς στο θέμα της φορολογίας των εταιρειών τυχερών παιγνίων στο Διαδίκτυο, οι οποίες σύμφωνα με τον υφυπουργό δεν καταβάλλουν φόρους. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς οι δηλώσεις των δύο πολιτικών υπευθύνων για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Δεν φαίνεται να γνωρίζουν βασικά στοιχεία της αγοράς του Διαδικτύου. Ένα από αυτά είναι το θέμα της φορολογίας. Με έκπληξη άκουσα από επίσημα χείλη ότι οι διαδικτυακές εταιρείες τυχερών παιγνίων «δεν αποδίδουν αυτήν τη στιγμή φόρους και ότι διαφεύγουν ενός τεράστιου φορολογικού κόστους».

Οι εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας από τον Δεκέμβριο του 2011, υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρο 30% επί των μεικτών εσόδων τους, όπως και κάθε άλλη νόμιμη εταιρεία τυχερών παιγνίων. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω, χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές ποσό, ότι για το περασμένο έτος τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολόγηση των συγκεκριμένων εταιρειών Διαδικτύου υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ. Οι φόροι, μάλιστα, όπως προβλέπεται σχετικά, καταβάλλονται ανά τρίμηνο.

Τα ακριβή στοιχεία προφανώς είναι διαθέσιμα στο υπουργείο Οικονομικών. Να υπενθυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Οικονομικών έφερε πρόταση για απόδοση μόνιμων αδειών στο Διαδίκτυο, περιγράφοντας με στοιχεία τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, καθώς και τα περαιτέρω περιθώρια δημιουργίας εσόδων για το Δημόσιο με τη διεύρυνση της αγοράς. Από το 30% φορολογία μέχρι την κατηγορηματική απάντηση του κ. Συναδινού ότι οι εταιρείες του διαδικτύου ΔΕΝ πληρώνουν φόρους, υπάρχει σίγουρα μεγάλη διάσταση.

Μήπως υπάρχει όμως εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον κλάδο και ως εκ τούτου, ναι μεν υπάρχουν έσοδα, αλλά κατά πολύ μικρότερα από αυτά που πραγματικά θα έπρεπε να αποδίδονται;

Θα σας πω, κατ' αρχάς, ότι η συγκεκριμένη αγορά τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου ελέγχεται τριπλά:

1) Από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές στις οποίες υπάγονται οι εταιρείες που έχουν λάβει άδεια προσωρινής λειτουργίας στην Ελλάδα,

2) Από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να λάβει τα στοιχεία από αυτές τις αρχές καθώς και

3) Από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2012, την Επιτροπή Εποπτείας - Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

4) Θα σας πω επίσης ότι πρόκειται για μια αγορά που ελέγχεται με ακρίβεια, καθώς διατηρούνται υποχρεωτικά για τις διαδικτυακές εταιρείες -από τις ρυθμιστικές αρχές στις οποίες υπάγονται- ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία το κάθε ευρωπαϊκό κράτος έχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα πρόσβασης. Το πλαίσιο, με άλλα λόγια, για να μην υπάρχει φοροδιαφυγή είναι από τα πλέον στεγανά.

Συνεπώς το αν κάποια εταιρεία φοροδιαφεύγει ή όχι είναι καθαρά στις δυνατότητες του ελληνικού κράτους να το ελέγξει. Πόσω μάλλον σε μια αγορά που μπορεί να το ελέγξει με ακρίβεια.

Σε μια αγορά που σύμφωνα με τα λεγόμενα των κ. Κοντονή και Συναδινού κάνει τζίρο 6 δισ. τον χρόνο, τα 40 εκατ. ευρώ μήπως είναι ένα πολύ μικρό ποσό;

Το ποσό των 6 δισ. δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο και επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Προκαλεί ίσως αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ο γ.γ. Αθλητισμού αγνοεί ότι οι εταιρείες του Διαδικτύου υπόκεινται σε φορολόγηση 30% επί των μεικτών εσόδων τους, αλλά έχει στοιχεία για τον τζίρο της αγοράς αυτής.

Ο πραγματικός τζίρος είναι κατά πολύ χαμηλότερος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εδώ έχει γίνει ένα λάθος που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν. Η φορολογία τυχερών παιγνίων για όλες τις εταιρείες που νόμιμα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΑΠ, υπολογίζεται επί των μεικτών εσόδων και όχι επί του τζίρου. Με απλά λόγια, τα μεικτά έσοδα υπολογίζονται από τον τζίρο αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών που συμμετέχουν στα παιχνίδια. Είναι προφανές ότι επιστρέφονται σε αυτούς και δεν αποτελούν έσοδο της εταιρείας. Συνεπώς ο τζίρος που αναφέρεται κατά καιρούς δεν αποτελεί στοιχείο από το οποίο προκύπτει η φορολόγηση.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε επίσης πως «δυστυχώς με αυτές τις εταιρείες στοιχηματισμού πάει να επαναληφθεί το σενάριο των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών». Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Τον Δεκέμβριο του 2011 δόθηκαν προσωρινές άδειες λειτουργίας σε 24 εταιρείες μετά από σχετική υπουργική απόφαση, βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας, όπως προέβλεπε ο νόμος 4002/2011. Ο ίδιος νόμος προβλέπει ρητά το πέρασμα από το σημερινό μεταβατικό καθεστώς στο καθεστώς εκείνο όπου θα δοθούν μόνιμες άδειες λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την απόδοση αδειών και την πλήρη και οριστική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων του Διαδικτύου.

Ο νόμος κατά συνέπεια υπάρχει. Το μόνο που απομένει είναι η εφαρμογή του. Και να είστε σίγουρος ότι θέλουμε την εφαρμογή του. Είναι πάγιο αίτημα των εταιρειών του Διαδικτύου. Είναι ένα μέτρο που θα μεγαλώσει την αγορά με την είσοδο ακόμη περισσότερων εταιρειών.

Τα προσδοκώμενα οφέλη για το Δημόσιο θα είναι με άλλα λόγια μεγαλύτερα απ' ό,τι σήμερα και θα υπάρχει όφελος τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και σε ανάπτυξη και σε φορολογικά έσοδα.

Στην επιστολή σας αναφέρεστε και στη φράση του κ. Κοντονή, όπου επισημαίνει ότι έχει μια καλή συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και ότι αντιλαμβάνεται (ο ΟΠΑΠ) τις ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Πρώτα απ' όλα, είναι ανήκουστο ένας υπουργός να αναφέρεται κολακευτικά για μια ιδιωτική εταιρεία όπως η ΟΠΑΠ ΑΕ, ενώ -στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας- να καταφέρεται εναντίον των υπόλοιπων ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο οι οποίες διέπονται από το ίδιο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Δεύτερον, είναι ανήκουστο ο υπουργός να μη γνωρίζει ότι στη στήριξη του αθλητισμού η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ ΑΕ δεν έχει το μονοπώλιο.

Θα σας πω ενδεικτικά για την Stoiximan, ότι μόνο κατά το τελευταίο έτος στηρίζει οικονομικά την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και συγκεκριμένα όλες τις Εθνικές Ομάδες Πόλο ανδρών και γυναικών, νέων, νεανίδων ως Μεγάλος χορηγός, καθώς και την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και τις Εθνικές Ομάδες Βόλεϊ ανδρών και γυναικών ως Μεγάλος Χορηγός. Ταυτόχρονα έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη 5 κορυφαίων Ελλήνων αθλητών (Κ. Στεφανίδη, Ελ. Πετρούνια, Β. Μιλλούση, Μ. Αρβανίτη, Μ. Τσιαρτσιάνη) στην προσπάθειά τους για συμμετοχή και διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ως μια από τις εταιρείες που ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στον δρόμο για το Ρίο 2016», με την οποία υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Στηρίζει και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως και προγράμματα μαζικής άθλησης. Έχουμε πολύ μικρότερα έσοδα από την ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ ΑΕ. Συνεισφέρουμε όμως και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αθλητισμό στο μέλλον, όχι μόνο το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο που είναι τα κατ' εξοχήν δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας. Επίσης συνεισφέρουμε και στην κοινωνία. Έχουμε αναπτύξει σημαντική δράση με ενέργειες κοινωνικής ευθύνης και τη στήριξη σωματείων, όπως η Φλόγα, καθώς και προγράμματα σε συνεργασία με φορείς και σωματεία, όπως η στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Περπατώ».

Πηγή ethnos.gr