Οι ελληνικές προτάσεις στο «μικροσκόπιο» στις Βρυξέλλες

Οι ελληνικές προτάσεις στο «μικροσκόπιο» στις Βρυξέλλες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου)
ASSOCIATED PRESS

Στο σύνολό τους θα συμμετέχουν το απόγευμα οι θεσμοί, σε επίπεδο Brussels Group, στις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με τους επικεφαλής διαπραγματευτές όλων των εμπλεκομένων να έχουν καταφθάσει.

Η νέα δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης περνάει από «ψιλό κόσκινο» με τον νέο γύρο συνομιλιών να έχει ξεκινήσει την Κυριακή – καθώς η συνάντηση που ήταν να γίνει το Σάββατο τελικά αναβλήθηκε.

Οι συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα συνεχίζονται, είχε δηλώσει νωρίτερα δήλωσε η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν. Επίσης, συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε στο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, η οποία παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση. «Διεξάγεται συζήτηση», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο.

«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα» , δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο», δήλωσε η πηγή.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Χουλιαράκης, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών με τους δανειστές.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες Σάββατο, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου», επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία.

«Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά» το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».

Όπως ανέφερε στο Mega πηγή της ΕΚΤ, οι ελληνικές προτάσεις θα περάσουν αρχικά από το «μικροσκόπιο» της Κομισιόν. «Συμμετέχουμε στη διαδικασία. Μόνο μετά την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν θα αποφασίσουμε εάν οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν» δήλωσε στον ανταποκριτή του Mega η συγκεκριμένη πηγή.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας παράλληλα βόλτα στον Εθνικό Κήπο με τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Τσίπρας το Σάββατο εμφανίστηκε ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάνοντας λόγο για βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους.

«Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», φέρεται να είπε στους συνεργάτες του σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: « Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».

Στο μεταξύ, η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση ότι το ΔΝΤ τορπιλίζει συμβιβαστική πρόταση που προετοίμασε η Κομισιόν τις περασμένες μέρες. Σύμφωνα με την πρόταση η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει περικοπές στις μικρές συντάξεις, αν μειώσει ισόποσα τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο λόγος για 400 εκ. ευρώ. Η πρόταση παρουσιάστηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό και είχε την έγκριση της Αγκελας Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Διαπραγματευτικοί κύκλοι δήλωσαν στην γερμανική εφημερίδα ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται τέτοιου είδους παζάρια. Θέλουμε να διαπραγματευθούμε, αλλά δεν έχουμε εντολή». Κατά συνέπεια στην Κομισιόν επικρατεί σκεπτικισμός κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία.

Σύμφωνα με την FAS η αποχώρηση της αντιπροσωπείας του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις πριν από λίγες μέρες σχετίζονταν με εντάσεις μεταξύ Ταμείου και Κομισιόν που ανάγονται σε συνάντηση στην καγκελαρία στο Βερολίνο πριν από δύο εβδομάδες, όπου οι τρεις θεσμοί είχαν συμφωνήσει σε κείμενο αιτημάτων προς την Αθήνα, στο οποίο ζητούσαν μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τα επόμενα χρόνια ύψους 1, 2, 3, και 3,5%.

Δημοφιλή