Οι κορυφαίοι «Δράκουλες» που έχουν εμφανιστεί επί της οθόνης

Οι κορυφαίοι «Δράκουλες» που έχουν εμφανιστεί επί της οθόνης
YOUTUBE

Μπορεί τα βαμπίρ να είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η παράδοση πάει πίσω- πολύ πίσω, για την ακρίβεια, και ο πρόσφατος θάνατος του επιβλητικού «Δράκουλα» (μεταξύ άλλων, στην μακρά του καριέρα) της Hammer Films, Κρίστοφερ Λη, καθιστά επίκαιρη μια ματιά – μετά τις...βαμπιρέλες που αγαπήσαμε- στους καλύτερους «Δράκουλες» που έχουν εμφανιστεί επί της οθόνης.

1- Κρίστοφερ Λη

Ο πρόσφατα εκλιπών είναι ο κορυφαίος με διαφορά. Με μια μακρά καριέρα στο ενεργητικό του, ο πανύψηλος Βρετανός ηθοποιός ενσάρκωσε μοναδικά τον άρχοντα της Τρανσυλβανίας, χωρίς ωστόσο να ταυτιστεί μαζί του, καθώς η φιλμογραφία του περιέχει ουκ ολίγους εξίσου επιβλητικούς και επιτυχημένους ρόλους. Ο Δράκουλας ήταν, είναι και θα είναι ο Κρίστοφερ Λη. Όλοι οι υπόλοιποι είναι καταδικασμένοι να ακολουθούν.

2- Γκάρι Όλντμαν

Ο πρωταγωνιστής του «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν απλά εξαιρετικός. Ο Όλντμαν, πλαισιωνόμενος από ένα καστ που περιελάμβανε τον Άντονι Χόπκινς (ως την «νέμεσή» του, τον καθηγητή Έιμπραχαμ Βαν Χέλσινγκ), τον Κιάνου Ριβς, τη Γουαϊνόνα Ράιντερ και μια άγνωστη τότε Μόνικα Μπελούτσι, άφησε το δικό του σημάδι στον κινηματογράφο, με μία και μόνη εμφάνιση.

3- Μπέλα Λουγκόζι

Ο παλιός είναι αλλιώς: Ο πρωταγωνιστής του πρώτου κινηματογραφικού «Δράκουλα» (1931) ήταν μία πολύ ιδιαίτερη φιγούρα, με μια ζωή και καριέρα που καταστράφηκαν από την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά

4- Κλάους Κίνσκι

Ο Γερμανός ηθοποιός έπαιξε μοναδικά τον, περισσότερο εφιαλτικό παρά γοητευτικό, κόμη, το 1979 στο «Nosferatu the Vampyre» σε μια από τις ατμοσφαιρικότερες μεταφορές του θρύλου επί της οθόνης, με τη συντροφιά της αισθησιακής Ιζαμπέλ Αντζανί.

5- Μαξ Σρεκ

Στο «Nosferatu, eine Symphonie des Grauens» του 1922, ο επίσης Γερμανός Μαξ Σρεκ μπορεί να μην έπαιξε ακριβώς τον «κόμη Δράκουλα», αλλά τον «κόμη Όρλοκ», αλλά η ερμηνεία του άφησε εποχή- με τον Σρεκ να εμπνέει το έξοχο «Shadow of the Vampire» του 2000, όπου ο Γουίλεμ Νταφόε παίζει τον Γερμανό ηθοποιό, παρουσιάζοντάς τον ως...πραγματικό βρυκόλακα.

6- Τζέραρντ Μπάτλερ

Πριν γίνει ο Λεωνίδας, ο Τζέραρντ Μπάτλερ ήταν... ο Δράκουλας στο «Dracula 2000»!

7- Φρανκ Λανγκέλα

Ένας ηθοποιός που έχει ταυτιστεί κυρίως με σκοτεινούς, διεφθαρμένους «κακούς», περιλαμβάνει στη φιλμογραφία του και τον πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, σε μια εκδοχή που θεωρείται ίσως η πλέον αισθησιακή/ ερωτική.

8- Λιουκ Έβανς

Ο πιο πρόσφατος «Δράκουλας», ενσάρκωσε επάξια τον βοεβόδα Βλαντ Τέπες στο «Dracula Untold»- μία (κατά την άποψη του γράφοντος πάντα) εξαιρετική μεταφορά του θρύλου στην οθόνη, η οποία συνδύαζε εφέ, «σκληρό» επικό χαρακτήρα και heavy metal αισθητική. Η παρουσία του Charles Dance (ο Tywin Lannister του Game of Thrones) στην ταινία, στον ρόλο του «sire»/ «δημιουργού» του Δράκουλα είναι το «κερασάκι στην τούρτα».

9- Λέσλι Νίλσεν

«Δράκουλας: Νεκρός και μ'αρέσει!»: Θεός. Απλά θεός.

10- Γουΐλιαμ Μάρσαλ

Τιμής ένεκεν: Ο νεκροζώντανος αρχαίος Αφρικανός πρίγκηπας του «Blacula» (1972)!

Τα βαμπίρ ήταν ανέκαθεν δημοφιλή – και οι βρυκόλακες του «From Dusk Till Dawn» συνεχίζουν επάξια την παράδοση που θέλει αυτά τα «παιδιά της νύχτας» να είναι επικίνδυνα, αλλά πάντα ενδιαφέροντα.

Η σειρά From Dusk till Dawn κάθε Παρασκευή στις 00.00 αποκλειστικά στο ΟΤΕ Cinema 1HD.

Δημοφιλή