Γκαλερί Ευριπίδης: Eγκαίνια με μεγάλη έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου

Γκαλερί Ευριπίδης: Εγκαίνια με μεγάλη έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου
katoufas bros

Με 52 έργα του μεγάλου Γιάννη Σπυρόπουλου, του «κλασσικού της Ελληνικής Αφαίρεσης» εγκαινιάστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε η ολοκαίνουργια γκαλερί «Ευριπίδης» στο Κολωνάκι.

Στο νεοκλασικό κτίριο που κάποτε στέγαζε το Σπίτι της Κύπρου, στο σταυροδρόμι των οδών Ηρακλείτου και Σκουφά έχει γίνει μια ριζική ανακαίνιση από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ρίζο. Σε 3 ορόφους και 600 τ.μ απλώνονται 52 έργα από όλες τις περιόδους του διάσημου Έλληνα ζωγράφου. Στον ισόγειο φιλοξενούνται έργα της νατουραλιστικής περιόδου του Σπυρόπουλου, ενώ στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο μπορεί κανείς να δει τις αφαιρετικές συνθέσεις για τις οποίες έγινε γνωστές ο Σπυρόπουλος- αυτές που του έδωσαν το βραβείο στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1960 και τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό «χωρίς να φύγει από τη χώρα του» όπως μας είπε ο ιστορικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης

photo: Katoufas Bros

Τα έργα ανήκουν στους ιδιοκτήτες της γκαλερί τον Κώστα και τη Νάσια Ευριπίδη που αποφάσισαν, 25 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου εικαστικού να δείξουν ένα κομμάτι της συλλογής τους στο κοινό. Όπως είπαν και οι ίδιοι στη συνέντευξη τύπου η πρώτη τους επαφή με το έργο του Σπυρόπουλου, ήταν το 1982 στη Γκαλερί Ζυγός. Ενθουσιάστηκαν και οι δύο αλλά τοτε είχαν χρήματα να αγοράσουν «μόνο μια μεταξοτυπία». Αργότερα ξεκίνησαν σιγά-σιγά να αγοράζουν φτιάχνοντας έτσι μια αξιοζηλευτη συλλογή με έργα Ελλήνων ζωγράφων των τελευταίων πεν΄νητα χρόνων. Η αγάπη για το Σπυρόπουλο παραμένει πάντως: «Πρόκειται για έργα που συλλέχθηκαν με αγάπη, πίστη και αφοσίωση στην καλλιτεχνική αξία και την πνευματική και δραματική διάσταση του έργου του Γιάννη Σπυρόπουλου» αναφέρει στο πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Κωνσταντίνος Ευριπίδης.Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Ιουλίου.

«Γιάννης Σπυρόπουλος 1943-1984», Γκαλερί Ευριπίδη, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι.

photo: Katoufas Bros

Δημοφιλή