Γνώριμος των ελληνικών αρχών και αδίστακτος ο 29χρονος ληστής από τα Ζωνιανά

Ποιος είναι ο «σκληρός» Ζωνιανός που η συμμορία του «γάζωσε» τον ειδικό φρουρό Στάθη Λαζαρίδη
eurokinissi

Στη σκληρή ομάδα των Ζωνιανών που είχε «γαζώσει» με καλάσνικοφ το Νοέμβριο του 2007 τον ειδικό φρουρό Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος βρίσκεται από τότε σε άγρυπνο κώμα, ανήκει ο ένας από τους τρεις πάνοπλους ληστές που εισέβαλλαν σε κοσμηματοπωλείο στη Χερσόνησο Κρήτης.

Πρόκειται για ένα από τα άτομα που είχαν στήσει καρτέρι στους αστυνομικούς που συμμετείχαν σε επιχείρηση για ναρκωτικά στα Ζωνιανά. Ο 29χρονος καταδικάστηκε στο δικαστήριο, εξέτισε λίγα χρόνια φυλακής και στη συνέχεια – κάτω από άγνωστες συνθήκες- αποφυλακίστηκε συνεχίζοντας να είναι το ίδιο αδίστακτος.

Την ώρα που ο αστυνομικός Στάθης Λαζαρίδης βρισκόταν σε ένα δωμάτιο του «401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου», εκείνος έφτιαχνε ξανά συμμορία με την οποία έκανε συνέχεια ληστείες με συνολική λεία ύψους 1.000.000 ευρώ.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν αυτός που άνοιξε πυρ και πάλι κατά των αστυνομικών, οι οποίοι του ζήτησαν να παραδοθεί μαζί με τους δύο συνεργούς του, έναν Κρητικό με καταγωγή από τον Μυλοπόταμο και έναν Αρμένιο.

Λίγο νωρίτερα οι τρεις τους είχαν αρπάξει κοσμήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κατάστημα που λειτουργεί στην είσοδο του γνωστού ξενοδοχείου «Creta Maris».

Απείλησαν τους υπαλλήλους με όπλα, έβαλαν τη λεία τους σε τσάντες και προσπάθησαν να διαφύγουν. Εκπαιδευμένοι υπάλληλοι του συγκροτήματος ασφάλισαν όλες τις πόρτες γύρω από το χώρο υποδοχής και τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους, απομονώνοντας τους δράστες και προστατεύοντας τους εκατοντάδες τουρίστες που είχαν πανικοβληθεί.

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για το περιστατικό και έφτασαν σε λίγα λεπτά γιατί βρίσκονταν σε κατάσταση εγρήγορσης γνωρίζοντας ότι η συμμορία θα ξαναχτυπούσε.

Ζήτησαν από τους ληστές να παραδοθούν αλλά εκείνοι αντ’ αυτού άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι αστυνομικοί απάντησαν τραυματίζοντας τους δύο από αυτούς. Στη συνέχεια, ο τρίτος παραδόθηκε και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν φρουρούμενοι στο νοσοκομείο.

Πιο σοβαρά τραυματισμένος –με σφαίρα στο κεφάλι- ήταν ο Ζωνιανός που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση Λαζαρίδη. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από αστυνομικούς η οικογένεια Λαζαρίδη με τη Σόνια Λαζαρίδου, αδερφή του ειδικού φρουρού, να ξεσπά σε μήνυμά της στο Facebook:

«Γιατί όλα εδώ πληρώνονται σε αυτή τη ζωή! Αυτοί οι δυο Κρητικοί πριν 7 χρόνια χτύπησαν τον αδερφό μου. Τώρα ο ένας από αυτός χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με μια σφαίρα στο κεφάλι! Αλλά εύχομαι να μην τον πάρει ο Θεός, να τον αφήσει να πεθαίνει και να βασανίζεται 7 χρόνια σε ένα κρεβάτι, όπως βασανίζεται ο αδελφός μου από τα χέρια τους! Συγχαρητήρια στην ελληνική αστυνομία».

«Τους περιμέναμε»

Ο 29χρονος είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως διαρρήξεις ΑΤΜ, και για την υπόθεση Λαζαρίδη. Οι γιατροί που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του έλεγαν χθες ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πως ένας κακοποιός με αυτά τα αδικήματα σε βάρος του κατάφερε να αποφυλακιστεί μετά από λίγα χρόνια.

Σε καλύτερη κατάσταση νοσηλεύεται ο συνομήλικος συνεργός του, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε την περασμένη Παρασκευή στο ξενοδοχείο της Χερσονήσου. Πρόκειται για 29χρονο που είχε κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή στην ίδια συμμορία που έκλεβε ΑΤΜ.

«Οι δυο τους έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για το μισό ποινικό κώδικα. Εμείς είχαμε χαρτογραφήσει τη δράση τους. Αξιολογήθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος ότι αυτοκίνητο που εκλάπη την περασμένη Τετάρτη θα χρησιμοποιηθεί από αυτούς σε ληστεία κοσμηματοπωλείου στη Χερσόνησο ή στα Μάλια. Έτσι στήσαμε το απόγευμα της Πέμπτης και της Παρασκευής ομάδες της ΟΠΚΕ και της ΕΚΑΜ στις δύο περιοχές και περιμέναμε.

Λάβαμε το σήμα για ληστεία και πήγαμε γρήγορα και πάνω από όλα έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε. Αν πήγαινε απλά ένα περιπολικό θα είχαμε θύματα αστυνομικούς ή πολίτες», λέει αστυνομική πηγή. Την εποπτεία της επιχείρησης είχε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Επιθεωρητής Κρήτης, Μιχάλης Καραμαλάκης,

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της συμμορίας στις 5 Μαΐου 2015 αποπειράθηκαν να εισβάλλουν σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην περιοχή Αμμουδάρας Ηρακλείου αλλά έγιναν αντιληπτά και τράπηκαν σε φυγή με κλεμμένο αυτοκίνητο. Στις 3 Απριλίου 2015 μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου και με την απειλή όπλων και σωματικής βίας αφαίρεσαν κοσμήματα και μετρητά συνολικής αξίας 100.070 ευρώ, ενώ μετά τη διαφυγή τους έκαψαν το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν. Την ίδια μέρα επιτέθηκαν σε super market, στο Γάζι Ηρακλείου και σε βενζινάδικο στη Νέα Εθνική Οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου.

Στις 9 Ιουλίου 2014 έβαλαν στο στόχαστρο κοσμηματοπωλείο στον Δήμο Μαλεβιζίου αρπάζοντας κοσμήματα συνολικής αξίας 400.000 ευρώ και στις 1 Αυγούστου του ίδιου έτους κοσμηματοπωλείο εντός ξενοδοχειακής μονάδας στον Δήμο Χερσονήσου από όπου αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ.

Δημοφιλή