Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για δωροδοκία σε στελέχη της «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ»

Ποινικές διώξεις σε στελέχη της «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ» για δωροδοκία
eurokinissi

Ένα ακόμη σκάνδαλο με μίζες εκατομμυρίων ευρώ, αυτή τη φορά στο χώρο των φαρμάκων, κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος επτά ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερεις είναι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κολοσσού εταιρίας «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ».

Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη για ενεργητική δωροδοκία από κοινού με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε σήμερα από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της ελληνικής Μπάγιερ, ενώ ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα ασκήθηκε επίσης εναντίον ενός υπαλλήλου της ίδιας εταιρίας και των νόμιμων εκπροσώπων δυο άλλων ελληνικών εταιριών, οι οποίοι φέρονται ότι, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, για να «ξεπλένονται» οι μίζες...

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση, η οποία διενεργήθηκε με παραγγελία της επικεφαλής εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στην οποία έφτασαν ανώνυμες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ» μέσω υπαλλήλων της, δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ, προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα, με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά από 1000 μέχρι 20.000 ευρώ, είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ.

Τα στοιχεία της δικογραφίας αφορούν τη διετία 2005 – 2006, ενώ στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται περισσότεροι από 800 γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων ΕΣΥ.

Υπολογίζεται ότι, οι μίζες που έχουν δοθεί μόνο σε γιατρούς της Αττικής υπερβαίνει το 1,8 εκ ευρώ!

Ωστόσο, σε βάρος των γιατρών και των νοσηλευτών δεν ασκήθηκαν διώξεις, καθώς τα ποσά που προέκυψαν ότι, έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς τους δεν συνιστούν κακούργημα, με αποτέλεσμα η δωροδοκία, που έχουν διαπράξει να θεωρείται παραγεγραμμένη, λόγω του πλημμεληματικού της χαρακτήρα (πενταετής παραγραφή).

Την έρευνα διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης.

Να σημειωθεί ότι, αντίστοιχη έρευνα διενεργήθηκε και από την εισαγγελία διαφθοράς της Κολωνίας, στη Γερμανία, από όπου διαβιβάστηκαν στη χώρα μας σημαντικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελία της Κολωνίας φέρεται ότι, εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος καταγγέλλοντας ότι, από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της «Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ» είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. ευρώ, προκειμένου- με αυτό τον τρόπο – να καλυφθεί η δωροδοκία των περίπου 800 ελλήνων γιατρών.

Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες, ενώ προέκυψε ότι, η.. ταρίφα ξεκινούσε από 1000 ευρώ και έφτανε ως τις 20.000 ευρώ.

Τα χρήματα δίνονταν, προκειμένου οι γιατροί, να κατευθύνουν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων στη συγκεκριμένη εταιρία, δηλαδή να παραγγέλλουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για τα νοσοκομεία, από την εταιρία «Μπαγιερ».

Η δικογραφία θα ανατεθεί σε ανακριτή διαφθοράς.

Δημοφιλή