ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/06/2015 12:47 EEST | Updated 15/06/2015 13:56 EEST

Μαξίμου: Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Greek Prime Minister Alexis Tsipras is seen on a TV monitor (C) at the control room during the news broadcast of state television ERT in Athens on June 11, 2015. Greece's public broadcaster ERT came back on the air on Thursday, exactly two years after it was shut down by the previous government, which accused it of being wasteful and mismanaged. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS        (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras is seen on a TV monitor (C) at the control room during the news broadcast of state television ERT in Athens on June 11, 2015. Greece's public broadcaster ERT came back on the air on Thursday, exactly two years after it was shut down by the previous government, which accused it of being wasteful and mismanaged. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες βρήκε μπροστά της εκπροσώπους των θεσμών που δήλωσαν αναρμόδιοι, ενώ τονίζει εκ νέου ότι η κυβέρνηση αναμένει την πρόσκληση των θεσμών για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης, μεταξύ των απεσταλμένων του Έλληνα Πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία.

Ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ, τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Και αυτό, σύμφωνα με το Μαξίμου, επειδή οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τις Βρυξέλλες, σε χθεσινή του δήλωση κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές ενώ υπογράμμισαν ότι η Αθήνα αναμένει την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθεί για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Αρνείται ο Τσακαλώτος ότι υπάρχει ρήξη

«Απέναντί μας δεν είχαμε μία ομάδα που είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε και να συζητήσουμε σοβαρά» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και αρνήθηκε ότι υπήρξε ρήξη στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τσακαλώτος, που μετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν τιμά τους εταίρους μας να επιμένουν για μειώσεις των συντάξεων».

Ερωτηθείς αν στις 30 Ιουνίου θα μπορέσουμε να πληρώσουμε περίπου 1,7 δισ. στο ΔΝΤ, αλλά και μισθούς και συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι «πάντα εγγυόμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις».

Τι μεταδίδει η Guardian για τις διαπραγματεύσεις

Πάντως, ο ανταποκριτής της Guardian, παρουσιάζει μια κάπως διαφορετική εικόνα για τα όσα έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει, το Σάββατο, η ομάδα των θεσμών περίμεναν σε ένα διαφορετικό δωμάτιο στο κτίριο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ενώ ο Martin Selmayr, επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ, ήταν αυτός που θα αξιολογούσε κατά πόσο υπήρξε βάση στις προτάσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Στο τέλος, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, Ευρωπαίος αξιωματούχος του ανέφερε ότι οι συζητήσεις, δεν είχαν φτάσει απλά σε αδιέξοδο, είχε γίνει πλήρης μεταστροφή, με τους Έλληνες να προσπαθούν να ανοίξουν θέματα, για τα οποία και οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι για το ίδιο πράγμα είχε κατηγορήσει ανοικτά τους θεσμούς ο ίδιος ο Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 3 Ιουνίου.

Όπως συνεχίζει στο ρεπορτάζ της η Guardian, βάσει της πληροφόρησης από ευρωπαϊκές πηγές, η Ελλάδα είχε υποσχεθεί στους πιστωτές της νέες προτάσεις από την ομάδα που κατέφθασε στις Βρυξέλλες το Σάββατο, αλλά δεν παρουσίασαν κάποιο κείμενο. Δεν υπήρχε κάτι προς διαπραγμάτευση και στην ελληνική αντιπροσωπεία ζητήθηκε να παρουσιάσουν νέα στοιχεία για τους δημοσιονομικούς στόχους τους μέχρι τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου. Τα παρέδωσαν στις 23.00, σύμφωνα πάντα με την Guardian. Η πρόταση θεωρήθηκε ανεπαρκής. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών παραμένουν σε ξεχωριστό δωμάτιο και δεν συναντώνται με τους εκπροσώπους του Τσίπρα.

Οι Έλληνες κλήθηκαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Κυριακή το απόγευμα με αναθεωρημένη πρόταση. Το deadline ήταν στις 15.00 και η ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε στις 16.00 με τις προτάσεις τους. Αξιωματούχος περιέγραψε τι συνέβη στην Guardian.

Ο Selmayr ρώτησε: «Αυτές είναι οι σελίδες που στείλατε σήμερα;». «Ναι», ήταν η απάντηση. «Οι αριθμοί είναι καθόλου διαφορετικοί από χθες;». «Όχι».

Το συμπέρασμα: «Δεν υπήρχε καμία βάση για συζήτηση». Οι συνομιλίες της Κυριακής έληξαν μετά από 45 λεπτά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν συνάντησαν ποτέ την ελληνική αντιπροσωπεία όλο το Σαββατοκύριακο.