ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15/06/2015 16:02 EEST | Updated 15/06/2015 16:02 EEST

Η έκκληση Αβραμόπουλου για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων

ASSOCIATED PRESS
EU commissioner for immigration Dimitris Avramopoulos makes statements after a meeting with local officials in Athens, Friday, June 12, 2015. After Italy, financially crippled Greece is the main destination for refugees — mostly from war-ravaged Syria — and economic migrants seeking a better life in the European Union. The country has asked for more assistance from EU authorities. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Δημόσια παρέμβαση για το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έκανε από τις Βρυξέλλες ο έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε έκκληση «για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», ενώ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι μόνο υποχρεώσεις, αλλά και ευθύνη».

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν το «κόστος των δύσκολων αποφάσεων» σε «πνεύμα εθνικής συνεννόησης και ανασυγκρότησης».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση Αβραμόπουλου:

"Ως Ευρωπαίος και Έλληνας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώ καθήκον μου, αυτήν την ύστατη και κρίσιμη ώρα, να απευθύνω έκκληση να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Τη στιγμή αυτή αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη, μόνο όταν βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και ο λαός της να βρει εκεί και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Είναι αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν υπάρχουν ανώδυνες αποφάσεις.

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο υποχρεώσεις. Είναι και ευθύνη. Είναι ανάπτυξη και ευημερία. Είναι σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Είναι συμμετοχή σε μία γεωπολιτική ζώνη, προόδου, σταθερότητας και ασφάλειας. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και των περιστάσεων. Να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μαζί, το κόστος των δύσκολων αποφάσεων, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας.

Σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Μόνο έτσι μπορεί η Ελλάδα ενωμένη να πατήσει σε στέρεο έδαφος και πάλι, κοιτώντας και προχωρώντας μόνο μπροστά. Ενώπιον αυτών των ευθυνών και της εθνικής προσπάθειας, κανένας δεν περισσεύει. Και κάτι ακόμα. Να μην χωριζόμαστε σε νικητές και ηττημένους. Διότι δεν θα υπάρχουν ούτε οι μεν, ούτε οι δε. Από αυτήν την περιπέτεια, νικήτρια πρέπει να βγει μόνο η χώρα."