Telegraph: Χρεοκοπία ισλανδικού τύπου ετοιμάζουν οι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ

Telegraph: Χρεοκοπία ισλανδικού τύπου ετοιμάζουν οι ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ
Greece's Prime minister Alexis Tsipras looks on prior to a round table as part of an extraordinary 'EU-CELAC' council on June 10, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD (Photo credit should read ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)
Greece's Prime minister Alexis Tsipras looks on prior to a round table as part of an extraordinary 'EU-CELAC' council on June 10, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD (Photo credit should read ALAIN JOCARD/AFP/Getty Images)
ALAIN JOCARD via Getty Images

Σχέδιο για μια ελληνική χρεοκοπία ισλανδικού τύπου, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έχει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατονομάζει και σύμφωνα με αυτές το σχέδιο προβλέπει έλεγχο ροής κεφαλαίων (capital control) και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας που θα μπορεί να στηρίξει το νέο οικονομικό σύστημα.

Επίσης όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, παρόλο που η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος μπορεί να φαίνεται θεωρητικά εφικτή, ωστόσο ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν ασύμβατο με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και θα επέβαλε την ταχεία επιστροφή στη δραχμή.

Τα σχέδια αυτά, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, κυκλοφορούσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχουν την υποστήριξη 30 βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας καθώς και από άλλες ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το άρθρο της Telegraph, κάνει σχολιάζει πως το «εθνικιστικό» κόμμα των ΑΝΕΛ είναι διατεθειμένο να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.

«Αυτό ξεπερνάει την Αριστερή Πλατφόρμα. Μιλάμε για σημαντικούς αριθμούς. Η ιδέα της παράδοσης μας τρομοκρατεί όλους. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας θα στραγγαλιστούμε μέχρι θανάτου από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση» δήλωσε στην εφημερίδα ένα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο δεν κατονομάζεται) που εμπλέκεται στη σύνταξη των συγκεκριμένων σχεδίων.

Για την Αριστερή Πλατφόρμα το ισλανδικό μοντέλο ήταν ένα success story συνεχίζει η εφημερίδα.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθούν αμέσως, παράλληλα με τη δημιουργία μιας «bad bank», θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων» δήλωσε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Telegraph.

«Φυσικά ξέρουμε πως οι τράπεζες θα αντιδράσουν και θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί πως είμαστε μια κυρίαρχη δύναμη», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Όσα περισσότερα χρήματα φεύγουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι το Grexit».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η εφημερίδα, έχει ένα ισχυρό ιδεολογικό κίνητρο να χτυπήσει τις οικονομικές ελίτ. Θεωρεί πως οι τράπεζες είναι το νευραλγικό κέντρο των ολιγαρχών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα περισσότερο από μισό αιώνα. Οδηγώντας τα ιδρύματα σε χρεοκοπία, θα προσδώσει κοινωνικο-ιδεολογική κάλυψη, σε αυτό που θα μοιάζει με επανάσταση.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στην Ισλανδία το 2008 όταν κήρυξε χρεοκοπία κατά των ξένων δανειστών και πήρε τον έλεγχο των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της, Glitnir, Kaupthing και Landsbanki.

Χάθηκαν χρήματα Βρετανών και Ολλανδών καταθετών, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε βάζοντας προσωρινά την Ισλανδία στη μαύρη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία.

Οι νέες τράπεζες κράτησαν τα παλιά τους ονόματα, αλλά δημιουργήθηκαν από το μηδέν.

Επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων, ενώ υποτιμήθηκε το νόμισμα κατά 50%.

Σήμερα αν και η οικονομία τη χώρας ανακάμπτει παραμένει ο έλεγχος κεφαλαίων και η υποτίμηση του νομίσματος, ενώ το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ χαμηλό.

Δημοφιλή