Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει αδιέξοδο, οι προσπάθειες συνεχίζονται

Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει αδιέξοδο, οι προσπάθειες συνεχίζονται
Eurokinissi

«Δε μιλάμε για αδιέξοδο θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναμένουμε τα επόμενα βήματα. Έχουμε μόνο ένα πλάνο να υπάρξει συμφωνία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των συντακτών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, ενώ σχολιάζοντας το ρόλο του ΔΝΤ έκανε αναφορά σε τοποθετήσεις τόσο του Ταμείου όσου και των υπόλοιπων θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους και η Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις, ενώ από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους αλλά μιλούν για όχι τόσο σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Για να βρουν κοινό τόπο καταλήγουν στο όχι αναδιάρθρωση χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση προς την κυβέρνηση δηλαδή δεν έχει κανένα θετικό για εμάς στοιχείο. Θέλουν το ΔΝΤ στην υπόθεση σε όλες τις εκφράσεις του;» διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως το «χρονικό όριο είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία» και διευκρίνισε πως «δεν έχουν μπει τελεσίγραφα, δεν κάνουμε και δεν δεχόμαστε εκβιασμούς».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, είπε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει για μια τετραετία και πως η λαϊκή εντολή υπαγορεύει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση και να μη έλθουν νέα μέτρα λιτότητας.

«Σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι ωστόσο πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή εντολή» διευκρίνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Όσον αφορά στα μέτρα και στις συζητήσεις με τους δανειστές ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση με προτάσεις που καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό αλλά οι δανειστές δεν τις δέχθηκαν.

«Τα μέτρα που προτείναμε για το 2016 καλύπτουν το 1,9% του ΑΕΠ και επιπλέον 0,6% του ΑΕΠ με μέτρα παραμετρικά. Στα τελευταία ανήκε και η ρύθμιση των 100 δόσεων που ήδη προσέφερε 500 εκατ. ευρώ αλλά οι θεσμοί είπαν όχι στα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθούμε να πετύχουμε συμφωνία» είπε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα λιτότητας που ζητούν.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρότεινε ξοικονόμηση 400 εκ. Ευρώ από εξοπλισμούς, χωρίς να θίγεται η αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό από τους θεσμούς.

Σε ερώτηση αν θα πληρωθεί στο τέλος του μήνα η δόση στο ΔΝΤ εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει συμφωνία.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να συναντηθεί με τον κ.Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι ανοιχτές και πως ο κ. Τσίπρας θα ανταποκριθεί θετικά αν ζητήσει αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης ενημέρωση ή συνάντηση.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της στην ηγεσία του κόμματος και την προσκάλεσε σε συνάντηση.

Ακόμη ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει κανονικά στη Ρωσία την Πέμπτη προκειμένου να συμμετάσχει στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, διευκρινίζοντας ότι θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Βαρουφάκη και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης.

Δημοφιλή