Κάπνισμα και καρκίνος πάνε μαζί: Ενδιαφέρουσα μελέτη στις ΗΠΑ

Αν το διαβάσετε θα κόψετε το κάπνισμα: Υπεύθυνο για 12 τύπους καρκίνου το τσιγάρο
BRISTOL, ENGLAND - JUNE 10: A close-up view of cigarettes on June 10, 2015 in Bristol, England. Health campaigners have asked for a levy on the tobacco industry to help fund anti-smoking measures. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
BRISTOL, ENGLAND - JUNE 10: A close-up view of cigarettes on June 10, 2015 in Bristol, England. Health campaigners have asked for a levy on the tobacco industry to help fund anti-smoking measures. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Matt Cardy via Getty Images

Το ότι το κάπνισμα ευθύνεται για την εκδήλωση καρκίνου των πνευμόνων είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουμε. Πώς θα σας φαινόταν όμως εάν το κάπνισμα ευθύνεται για 12 συνολικά τύπους καρκίνου που μπορεί να εμφανιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό;

Σύμφωνα με μια μελέτη στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, το τσιγάρο ευθύνεται για τους μισούς περίπου από τους 12 θανάτους καρκίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 2011 το 48,5% των περίπου 346.000 θανάτων από έναν από τους δώδεκα τύπους καρκίνου που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά σε ενηλίκους άνω των 35 ετών οφειλόταν στο κάπνισμα. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς (το 74,9% ή 129.799) οφείλονταν σε καρκίνους των πνευμόνων, των βρόγχων και της τραχείας. Οι καρκίνοι του λάρυγγα αντιπροσώπευαν το 1,7% ή 2.856 θανάτους.

Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους λόγω καρκίνου του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και της κύστης ήταν επίσης συνέπεια του καπνίσματος, συμπέραναν οι ερευνητές μεταξύ των οποίων ήταν και η Ρεμπέκα Σίγκελ της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας της Ατλάντας.

"Το κάπνισμα εξακολουθεί να ευθύνεται για μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω των διαφόρων καρκίνων, παρά το γεγονός ότι εδώ και πενήντα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μειώνεται" αποκαλύπτει η έρευνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν στοχευμένα και πιο σκληρά μέτρα ώστε να ελέγχονται τα προϊόντα καπνού και να ενθαρρύνονται οι καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα από τους καρκίνους και τις σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από αυτό.

Η μελέτη αφορούσε μόνο τα τσιγάρα και όχι τα άλλα προϊόντα καπνού, όπως τα πούρα ή τον ταμπάκο.

Πρόοδος μεν, αλλά ακόμη καπνίζουν αρκετοί

Η αλήθεια ότι τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή του εξαιτίας του καπνίσματος περισσότεροι από 20 εκατ. Αμερικανοί. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές του έτους.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι σημαντική. Σήμερα, καπνίζει το 18% των Αμερικανών ενώ το 1964 κάπνιζε το 42%. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι 443.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος.

Δημοφιλή