Πρόεδρος κορυφαίας οργάνωσης των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των έγχρωμων υποδυόταν επί χρόνια την αφρομερικανή αν και ήταν...λευκή

Πρόεδρος κορυφαίας οργάνωσης για τα δικαιώματα των έγχρωμων υποδυόταν την αφρομερικανή αν και ήταν...λευκή

Την παραίτησή της αναγκάστηκε να υποβάλλει η Rachel Dolezal, πρόεδρος της NAACP, (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων) αφού αποκαλύφθηκε πως αν και η ίδια εμφανιζόταν ως αφροαμερικανή στην πραγματικότητα ήταν...λευκή! Ωστόσο δεν έδωσε καμία εξήγηση και πλέον όλοι προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους που την οδήγησαν στη διάπραξη αυτής της απάτης η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ και πρωτίστως μεταξύ των μελών της αφροαμερικανικής κοινότητας.

H αποκάλυψη ήρθε από τους ίδιους τους γονείς της 37χρονης Dolazal οι οποίοι και αποκάλυψαν πως η γυναίκα είναι καυκάσια και η μόνη σχέση που έχει με την αφροαμερικανική φυλή είναι μέσω των αδελφών της, τα οποία όμως είναι υιοθετημένα. «Είναι η βιολογική μας κόρη και είμαστε – και οι δύο γονείς της- ευρωπαϊκής καταγωγής. Είμαστε προβληματισμένοι και όλο αυτό είναι πολύ θλιβερό», δήλωσε ο πατέρας της Larry Dolezal. Σύμφωνα δε με την μητέρα της Ruthanne, η κόρη της άρχισε να αποκρύπτει την πραγματική της ταυτότητα από το 2006 ή το 2007. «Είναι θλιβερό που η Rachel δεν είναι ο εαυτός της», ανέφερε η μητέρα της. O γονείς της μάλιστα, μιλώντας στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post υποστηρίζουν πως η κόρη τους «προσπαθεί εδώ και χρόνια να αλλάξει την πραγματικότητα» της ζωής της.

Σημειώνεται πως η R.Dolezal είναι καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών στο Eastern Washington University και σύμφωνα με αναφορές των γονιών της μεγάλωσε σε έναν κύκλο αποτελούμενο κυρίως από άτομα της αφροαμερικανικής κοινότητας. Πέρα από τα υιοθετημένα αδέρφια της, αφρομερικανός ήταν και ο πρώην σύζυγός της και σύμφωνα με τους γονείς της μετά το διαζύγιο, η Dolzal άρχισε να αλλάζει την εμφάνισή της.

Προκειμένου δεν να μην αποκαλυφθεί η πραγματική της ταυτότητα, αναγκαζόταν να καταφεύγει σε διάφορα τεχνάσματα όπως για παράδειγμα όταν ανακοίνωσε πως επρόκειτο να την επισκεφθεί η πατέρας της και ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία στην οποία εμφανιζόταν η ίδια, δίπλα σε έναν αφροαμερικανό.

Αρχικά η οργάνωση δεν καταφέρθηκε εναντίον της προέδρου αλλά αντιθέτως υποστήριξε πως η φυλή δεν είναι επαρκής λόγος για να αποκλειστεί κανείς από την ηγεσία της NAACP. Ωστόσο, η Dolezal υπέβαλλε την παραίτησή της- κάνοντας μάλιστα και σχετική ανάρτηση στο Facebook- και παρέδωσε την ηγεσία στην αντιπρόεδρο. Αυτό όμως που έχει προκαλέσει τεράστια εντύπωση- κυρίως αρνητική- είναι πως η Dolezal δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει κάποια εξήγηση για την πράξη της, να δικαιολογηθεί η έστω να ζητήσει συγγνώμη για την εξαπάτηση των μελών της οργάνωσης αλλά και όσων πίστευαν σε αυτή.

Πριν την παραίτησή της, η τέως πλέον πρόεδρος της NAACP είχε ακυρώσει συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία και θα συζητείτο η αποκάλυψη των γονιών της. Ο ένας δε εκ των θετών αδερφών της, αποκάλυψε πως η ίδια του είχε ζητήσει να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις υποστηρίζοντας και αυτός με τη σειρά του πως είναι λευκή.

«Με πήρε στην άκρη και μου είπε να μην αποκαλύψω την πλαστή ταυτότητά της», ανέφερε ο Ezra Dolazal μιλώντας στο KREM-TV. «Είναι σαν να προσπαθεί να πει πως ήταν θύμα ρατσιστικών συμπεριφορών όλη της τη ζωή, τη στιγμή που μεγάλωσε ως λευκή και προνομιούχα στην πόλη της Μοντάνα».

Το κείμενο παραίτηση της Dolezal

Dear Executive Committee and NAACP Members, It is a true honor to serve in the racial and social justice movement here...

Posted by Spokane NAACP on Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Δημοφιλή