Σκηνικό ψυχρού πολέμου – Ο Πούτιν ανακοίνωσε αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας

Σκηνικό ψυχρού πολέμου – Ο Πούτιν ανακοίνωσε αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι σκοπεύει να προσθέσει επιπλέον 40 διηπειρωτικούς (ICBM) πυραύλους στο πυρηνικό του οπλοστάσιο μέσα στο 2015.

Ο κ. Πούτιν μιλώντας σε μια έκθεση όπλων, δήλωσε πως τα οπλικά συστήματα που σχεδιάζει να αναπτύξει θα μπορούν να υπερνικήσουν ακόμη και τα πλέον εξελιγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν την ανάπτυξη αρμάτων μάχης και βαριά όπλα σε κράτη - μέλη του NATO τα οποία γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Ειδικότερα δημοσίευμα των New York Times, αναφέρει ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει την αποθήκευση αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης) και άλλων ειδών οπλισμού για περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς, στη Βαλτική και την ανατολική Ευρώπη.

Η εν λόγω πρόταση, εάν εγκριθεί, θα αποτελούσε την πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που οι ΗΠΑ αποστέλλουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, που κάποτε υπάγονταν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής.

Η ένταση είναι αυξημένη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα απαντήσει στα σχέδια των ΗΠΑ.

«Το αίσθημα είναι ότι οι συνάδελφοί μας των χωρών του ΝΑΤΟ μας ωθούν σε μια κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ στο περιθώριο της στρατιωτικής έκθεσης.

Δημοφιλή