Αποσυμφόρηση των φυλακών για πρώτη φορά από το 2006

Αποφυλακίσεις ρεκόρ: Εκτός φυλακής 2.162 κρατούμενοι μέσα σε 1,5 μήνα
eurokinissi

Αποφυλακίσεις ρεκόρ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρονται να έχουν γίνει μέσα σε ενάμιση μήνα εξαιτίας των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ημερών από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, μέσα σε 1,5 μήνα αποφυλακίστηκαν συνολικά 2.162 κρατούμενοι. Από αυτούς οι 367 ήταν «φιλοξενούμενοι», οι οποίοι παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, αλλά ήταν και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία.

«Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Στους 10.300 οι έγκλειστοι συνολικά

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων παρουσίασε μείωση από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου κατά 1.200 άτομα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων να μειωθεί για πρώτη φορά απο το 2006 και να ανέλθει σε 10.300 έγκλειστους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μέχρι τις 15.6.2015, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της.

Παράλληλα, απολύθηκαν 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για επί σειρά μηνών στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, όπως και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί, ενώ με την αποσυμφόρηση αυτή, «αισθητή -αλλά ανεπαρκή, αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας- το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα».

Δημοφιλή