Ξέσπασμα Γιούνκερ: Νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση

Ξέσπασμα Γιούνκερ: Νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση
epp.eu/Flickr

Ξέσπασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά της ελληνικής κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα φρασεολογία που καθόλου δεν συνηθίζει. Ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε ψεύτες τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι άλλα τους λέει εκείνος και άλλα λένε στον ελληνικό λαό.

«Νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, τονίζοντας: «Δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να σταματήσω τις διαπραγματεύσεις, διότι οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές θέσεις δεν οδηγούσαν πουθενά».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «είπε στους Έλληνες πράγματα που ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ στην κυβέρνηση».

Όπως για παράδειγμα για την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που όπως είπε, ο ίδιος δεν είναι υπέρ, και το ξέρει αυτό ο κ. Τσίπρας όπως είπε.

«Δεν είμαι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Πιστεύω ότι θα ήταν μέγα λάθος αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να κάνει κάτι τέτοιο. Και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η διαβουλεύσεις εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν ευκολότερη εάν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πρότεινε η Κομισιόν και οι τρεις θεσμοί. Ρίχνω το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση που λέει στον λαό πράγματα που είναι αναντίστοιχα με αυτά που είπα στον Έλληνα πρωθυπουργό». Ο ίδιος είπε ότι πρότεινε να αντικατασταθούν τα μέτρα από το ΦΠΑ με άλλα, όπως για παράδειγμα με περικοπές δαπανών στον τομέα της άμυνας, ενώ είπε επίσης ότι πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Μαξίμου δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς του προέδρου της Κομισιόν. Με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ». Παράλληλα διευκρίνισε ότι ποτέ δεν είπε η Αθήνα ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά.

Σουλτς: «Με νευριάζει το παιχνιδάκι Τσίπρα»

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και εμένα με νευριάζει το παιχνιδάκι του Τσίπρα». Ωστόσο ζήτησε να αποφευχθεί κλιμάκωση και να επικρατήσει σύνεση στις συνομιλίες γύρω από την Ελλάδα καλεί ο πρόεδρος της Ευρωβουλής

Μιλώντας στο Spiegel, ο Μάρτιν Σουλτς φάνηκε να απευθύνεται περισσότερο στο εσωτερικό της Γερμανίας λέγοντας πως «ακόμη κι αν μπορώ να καταλάβω αίσθημα του "φτάνει πια", και είμαι κι εγώ εκνευρισμένος με το παιχνιδάκι του Τσίπρα, η σωστή πολιτική κοιτάζει πρώτα την κατάληξη».

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί. Το βράδυ της Τρίτης, δια του εκπροσώπου του, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μπορεί να επιλυθεί προτού επιφέρει σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως είπε ο Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους, όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες συνομιλίες θα πρέπει να ενδιαφέρονται να ξαναστηθεί η Ελλάδα σε ισχυρές οικονομικές βάσεις κατά τρόπο που να μην διασαλεύονται οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Δημοφιλή