Μέρκελ: Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Μέρκελ: Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη
(AP Photo/Michael Sohn)
(AP Photo/Michael Sohn)
ASSOCIATED PRESS

«Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ «ψαλίδισε» τις όποιες προσδοκίες για λύση στο Eurogroup, λέγοντας ότι μπορεί να αποφασίσει μόνο εφόσον υπάρχει κοινή πρόταση των θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων.

«Συγκεντρώνω όλη μου τη βοήθεια στο να βοηθήσω ώστε οι τρεις θεσμοί να βρουν μαζί με την Ελλάδα μια λύση, μια πρόταση, με βάση την οποία θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. Σε αυτό βλέπω την αποστολή μου. Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά νέα για την Ελλάδα και για αυτό η συζήτηση μας για το θέμα ήταν σύντομη», ανέφερε η κ. Μέρκελ και προσέθεσε ότι «πρώτα από όλα υπολογίζουμε στη συζήτηση στο Eurogroup την Πέμπτη, αλλά και εκεί μπορεί να αποφασιστεί κάτι, μόνο εάν υπάρχει μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων», για να συνεχίσει: «Το θέμα είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, το θέμα είναι η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι κάποιο χρηματοδοτικό κενό, αλλά τα σημεία τα οποία καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και το ερώτημα εάν σε αυτά τα σημεία από τη σκοπιά των θεσμών έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος. Στην ουσία το θέμα είναι η Ελλάδα κάποια μέρα να είναι σε θέση να επανέλθει σε καλύτερη κατάσταση στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Και εδώ δυστυχώς, ειδικά σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, δεν είδαμε τον τελευταίο καιρό βελτίωση. Για αυτό τώρα (χρειάζεται) πλήρης συγκέντρωση στη συνάντηση και ει δυνατόν οι τρεις θεσμοί να συμφωνήσουν με την Ελλάδα. Εάν αυτό θα επιτευχθεί ως την Πέμπτη, δεν μπορώ να το πω».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπετέλ σημείωσε ότι «όσο συζητούμε, υπάρχει ελπίδα», αλλά ανέφερε και ότι «πρέπει να βγει και κάτι από αυτή τη συζήτηση, αν απλώς γίνονται ωραίες συναντήσεις, αυτό δεν αρκεί πλέον». Ζήτησε δε να έλθουν προτάσεις και όχι μόνο από τη μία πλευρά. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει προτάσεις, για το πώς τα βλέπει και με ποιον τρόπο θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση», τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή