Τσίπρας: Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις εάν δεν επέλθει συνολική λύση και για το χρέος και όχι απλά συμφωνία

Τσίπρας: Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις εάν δεν επέλθει συνολική λύση και για το χρέος και όχι απλά συμφωνία

Το μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει παρά τις πιέσεις που ασκούνται, αφού δεν επιθυμεί απλά μια συμφωνία αλλά μια ουσιαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε», ανέφερε κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εξέθεσε αναλυτικά τους λόγους που...εμποδίζουν τους θεσμούς να έρθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως εκτίμησε πως έχουμε μπει πλέον «στην τελική ευθεία καθώς...η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά και θα κριθεί εάν η Ευρώπη μπορεί να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της». Ο ίδιος δε εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα το κάνει...

Μεταξύ απαιτήσεων ΔΝΤ και Ευρώπης

Νωρίτερα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία η χώρα είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών και της ατζέντας που θέλουν εξυπηρετήσουν. «Αυτή τη στιγμή κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ για σκληρά μέτρα και από την άλλη η Ευρώπη που αντιδρά σε όποια όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και έτσι φτάνουμε σε λύσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική...υπάρχει τύφλωση μπροστά στο θέμα του χρέους. Μας ζητούν να δεχθούμε μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα λύνει το πρόβλημα αλλά θα παρασύρει τη χώρα και πάλι σε μια υφεσιακή δίνη» ανέφερε ο κ.Τσίπρας για να επαναλάβει πως εάν στόχος είναι η συνέχιση ενός προγράμματος έμπνευσής ΔΝΤ «που όλοι ξέρουν ότι έχει αποτύχει και χωρίς να υπάρχει ρύθμιση του χρέους, τότε η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο επιλογής» αφού «δεν μπορούμε να υποκύψουμε σε πιέσεις και χωρίς ορατή λύση».

Το δίλημμα όπως ανέφερε ο κ.Τσίπρας, είναι «εάν η Ευρώπη θέλει και επιθυμεί λύση ή διαιώνιση και διαρκής επαναφορά του προβλήματος, εάν θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές του τις οποίες όμως δέχονται αλα κάρτ δηλαδή δέχονται τα μέτρα αλλά ότι το θέμα που βάζει για το χρέος».

Όπως τόνισε, η χώρα δίνει μια «μάχη για όλη την Ευρώπη και πέρα από τις αντοχές μας και τις δυνάμεις μας...μάχη κρίσιμη για την πορεία ολοκλήρωσης του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ξεκαθάρισε δε πως η χώρα έχει λάβει εντολή 4ετίας και «όλα τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργαζόμαστε είναι στη βάση του ερωτήματος: ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια» και διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με την ίδια ψυχραιμια για την εξεύρεση λύσης...η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό είναι να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο».

Εμείς θα πούμε ποιος πληρώνει φόρους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας πουν έχουν επιβληθεί στη χώρα με την καταβολή των δόσεων και τη στάση της ΕΚΤ στην οποία επίσης έκανε ειδική αναφορά: ««Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα από την 20η Φεβρουαρίου η ΕΚΤ επιμένει στη λογική του οικονομικού στραγγαλισμού». Παρα ταύτα όμως, «καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας» ενώ στο σημείο αυτό έκανε και αναφορά στις συνεχείς παγίδες που στήνει στην κυβέρνηση το μνημονιακό κατεστημένο τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας προς το οποίοι έστειλε και ένα μήνυμα λέγοντας πως «Έτο ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αποκλειστικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε ακόμη στη «γενναία πολιτική επιλογή να διεκδικήσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, καθώς βλέπαμε ότι κάθε μέρα που περνούσε από την περασμένη κυβέρνηση, η χώρα βυθιζόταν όλο και πιο βαθιά στο μνημονιακό καθεστώς» καθώς και στα πρώτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρθηκε όμως και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε θέματα αντιμετώπισης και πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Έκανε όμως και λόγο στις δυσκολίες που υπάρχουν αφού «παραμένει ένα ισχυρό μέτωπο διαφθοράς...οι μνημονιακές δυνάμεις ορίζουν την κοινωνική και πολιτική ζωή και παραμένουν ισχυρά κέντρα εξουσίας «την οποία πρέπει να μεταβιβάσουμε στον λαό και σε όσους ασφυκτιούν και ζητούν οξυγόνο...Προέχει να ξηλώσουμε το μνημονιακό καθεστώς...αυτή η τετραετία πρέπει να γίνει άνοιξη Δημοκρατίας».

Δημοφιλή