Θεοδωράκης: Ευρωπαϊκή πορεία ή Κούγκι. Χάνουμε φίλους ενώ πρέπει να έχουμε συμμαχίες

Θεοδωράκης: Ευρωπαϊκή πορεία ή Κούγκι. Χάνουμε φίλους ενώ πρέπει να έχουμε συμμαχίες
eurokinissi

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει δεξιά, οδηγούμενη στο «Κούγκι», ή αριστερά, στην ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δύο δρόμοι, υποστήριξε, είναι αρκετά δύσκολοι και αυτό συζητήθηκε, «αλλά νομίζω ότι ο δρόμος προς τα δεξιά και προς το Κούγκι ειναι ο δρόμος της καταστροφής. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δε μπορούν να κινούνται με τελεσίγραφα, η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα αλλά και βεβαίως οι Έλληνες έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή βοήθεια» σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά. «Κάθε μέρα έχουμε και μια χειρότερη κατάσταση στα ταμεία των επιχειρήσεων στους μισθούς των ανθρώπων, αυξάνονται η μαύρη εργασία και οι άνεργοι και πρέπει αυτή η κυβέρνηση να σκεφτεί πέρα από τα δικά της παιδιά, κυρίως την ελληνική κοινωνία που υποφέρει μέσα από αυτή τη συνεχή αναβολή της συμφωνίας».

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του είπε ότι ουδέποτε ο ίδιος έθεσε ζήτημα μειώσεων στις συντάξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που υπάρχει είναι η πρόταση για το Ασφαλιστικό- για να μην υπάρχουν πρόωρες συντάξεις και να υπάρχει ένα όριο στις μεγάλες συντάξεις.

Ο κ. Γιούνκερ είναι φίλος της χώρας, ένας άνθρωπος που στηρίζει τους Έλληνες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Κομισιόν του είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. ευρώ την Ελλάδα ως το 2020, πέρα από αυτά που είναι να λαμβάνουμε. «Όλα αυτά δεν προβάλλονται στους Έλληνες» σημείωσε, τονίζοντας ότι από τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να φύγουν για την ελληνική οικονομία 35 δισ. ευρώ ως το 2020.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι εξήγησε στον πρωθυπουργό πως «θα ακολουθήσουμε την επιλογή που θα κάνει ο ίδιος, με την έννοια ότι έχει πάρει την ευθύνη από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί, άρα αν φέρει ο Τσίπρας συμφωνία στη Βουλή που θα εχει συμφωνήσει με τους εταίρους, άρα μας κρατά στην Ευρώπη και ενισχύει την ελληνική οικονομία, θα την υπερψηφίσουμε. Και οι 17 βουλευτές το έχουμε αποφασίσει».

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές προτάσεις, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι έχουν πολλά προβλήματα, όπως και αυτές που έστελναν για την Ελλάδα στο παρελθόν, επί Σαμαρά- Βενιζέλου και «οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο». Δεν είναι η στιγμή των ιδανικών λύσεων, τόνισε, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις αυτές πρέπει να βελτιωθούν. Το θέμα, υπογράμμισε, είναι να έχει κανείς τις συμμαχίες για να περάσει καλύτερες συμφωνίες. «Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση : Είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη, και πολλές φορές το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι υπάρχουν ακόμα 2-3 κινήσεις που μπορούν να γίνουν.. «Ελπίζει ότι αντίστοιχες κινήσεις θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης. «Εμείς ήμασταν σαφείς: Είπαμε ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να παίζει απλώς και μόνο ο παιχνίδι της καθυστέρησης γιατί υπάρχουν και τα ατυχήματα. Μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες εξελίξεις που να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικά για την Ελλάδα γεγονότα. Άρα πιέζουμε τον πρωθυπουργό και βοηθάμε τον πρωθυπουργό να κάνει εκείνες τις μικρές κινήσεις που θεωρεί απαραίτητες για να διορθωθούν λίγο τα πράγματα. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό, .....υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα δείχνοντας ότι κατανοεί την ανάγκη μιας συμφωνίας».

Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές διέψευσαν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τις οποίες ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σε καλό κλίμα.

Δημοφιλή