Λιού σε Τσίπρα: «Δεν είναι ανεκτή η επίθεση προς τους θεσμούς για το έργο τους»

Λιού σε Τσίπρα: «Δεν είναι ανεκτή η επίθεση προς τους θεσμούς για το έργο τους»
Treasury Secretary Jacob Lew speaks during a news conference during the International Monetary Fund and World Bank meetings in Washington, Friday, April 17, 2015. ( AP Photo/Jose Luis Magana)
Treasury Secretary Jacob Lew speaks during a news conference during the International Monetary Fund and World Bank meetings in Washington, Friday, April 17, 2015. ( AP Photo/Jose Luis Magana)
ASSOCIATED PRESS

Φανερά ενοχλημένος από τη ρητορική της κυβέρνησης εναντίων των θεσμών, εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών,Τζακ Λιού, κατά την χθεσινή (Τρίτη) τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ,Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Λιού φέρεται να μετέφερε την ενόχληση του Λευκού Οίκου για τις δημόσιες δηλώσεις και την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, η τηλεφωνική παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ δεν είχε στόχο να ζητήσει μόνο απο την ελληνική πλευρά – για ακόμη μια φορά- να προχωρήσει σ’ έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό κάνοντας «μια σοβαρή κίνηση», αλλά και να στείλει ένα μήνυμα για την συμπεριφορά της Αθήνας απέναντι στους θεσμούς και ειδικότερα στο ΔΝΤ.

Η αφορμή για την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λιού είναι δύο γεγονότα: Πρώτον, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός επέρριψε βαριές ευθύνες στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας χαρακτηρίζοντας τις ευθύνες του εγκληματικές. Και δεύτερον, η παρέμβαση προς τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ σημαντικών χρηματοπιστωτικών κύκλων απο Νέα Υόρκη και Λονδίνο οι οποίοι παρακολουθούν «παγωμένοι» τις δραματικές εξελίξεις. Τα επενδυτικά funds αντιλαμβάνονται οτι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες γιατί η μεν Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται διαθετειμένη για κάνει παραχωρήσεις και απο την άλλη ο Ελληνας πρωθυπουργός επιμένει στις θέσεις του.

Ο Τζακ Λιού στην τηλεφωνική επικοινωνία του φέρεται να εξέφρασε την ενόχληση του για το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα λέγοντας στον Ελληνα πρωθυπoυργό: «Οι δημόσιοι χαρακτηρισμοί και οι καταγγελίες για το έργο των θεσμών, δεν είναι πλέον ανεκτές απο τις ΗΠΑ». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε οτι «αυτές οι δηλώσεις και συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα στην αξιοπιστία των θεσμών πέρα απο την Ελλάδα.Το έργο των θεσμών δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα».

O κ. Λιού υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα οτι οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλές προσπάθειες στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο να φέρουν τα δύο μέρη πιο κοντά και οτι «αυτό το γνωρίζετε», φέρεται να είπε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εξ’ αρχής επιχειρήσει να παρέμβει και να συμβιβάσει τις δύο πλευρές ενώ έχει πολλάκις καλέσει σ’ένα έντιμο συμβιβασμό στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς την την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οτι θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις ώστε να επιστρέψει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Το τελευταίο διάστημα, παρά τις υποσχέσεις που λαμβάνει απο την ελληνική πλευρά και τον Ελληνα πρωθυπουργό, οτι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός επικοδομητικού διαλόγου και ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού, από Αμερικανούς αξιωματούχους τίθεται σε ανεπίσημες ενημερώσεις ζήτημα «αξιοπιστίας» για τις κινήσεις και την τακτική της Αθήνας, αλλά και απο την συμπεριφορά και τις δημόσιες δηλώσεις που προέρχονται απο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δημοφιλή