Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης: Οι περισσότερο και λιγότερο ειρηνικές χώρες του πλανήτη

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης: Οι περισσότερο και λιγότερο ειρηνικές χώρες του πλανήτη

Μάλλον αναμενόμενα θα χαρακτήριζε κανείς τα ευρήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ως τμήμα του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης που δημοσιεύεται κάθε χρόνο.

Στις μετρήσεις, που σκοπό έχουν να καταδείξουν τις συνθήκες ειρήνης και το εύρος της έκτασης της, που επικρατεί σε κάθε χώρα, λαμβάνονται υπ’ όψιν παράμετροι που αφορούν τον βαθμό ασφάλειας και προστασίας που ισχύει για τους πολίτες σε κάθε κοινωνία, οι τυχόν πολεμικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα, καθώς και οι επιπτώσεις που σημειώνονται στη χώρα από τις εξωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις.

Το πρώτο στοιχείο που παρουσιάζεται στη φετινή έρευνα και παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως στον κόσμο, γενικότερα, επικρατεί λιγότερη ειρήνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ χρόνων, με τη διαφορά μεταξύ των λιγότερο και περισσότερο ειρηνικών χωρών να διευρύνεται, μάλιστα.

Από τις 20 χώρες που κρίνονται ως οι πλέον ειρηνικές, 15 βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ, στον αντίποδα, η πλειοψηφία των λιγότερο ειρηνικών χωρών βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Παγκοσμίως, 81 χώρες έγιναν πιο ειρηνικές και 78 λιγότερο.

Υπολογίζεται, επίσης, πως συνολικά στον κόσμο ξοδεύτηκαν 14.3 τετράκις εκατομμύρια δολάρια, για «βίαιους σκοπούς»- ένα σύνολο στο οποίο εμπεριέχονται οι πολεμικές δαπάνες και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, οι χρηματικές απώλειες λόγω του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι επιπτώσεις των συγκρούσεων.

Όπως θα περίμενε κανείς, Συρία και Ιράκ, όπου οι συγκρούσεις είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις λιγότερο ειρηνικές χώρες, ενώ στην κορυφή της λίστας με θετικό πρόσημο βρίσκεται η Ισλανδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση παγκοσμίως, κάτω από την Αργεντινή και πάνω από το Νεπάλ.

Αναλυτικά, οι 10 λιγότερο ειρηνικές χώρες στον πλανήτη:

1. Συρία

2. Ιράκ

3. Αφγανιστάν

4. Νότιο Σουδάν

5. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

6. Σομαλία

7. Σουδάν

8. Δημοκρατία του Κονγκό

9. Πακιστάν

10. Βόρεια Κορέα

Οι 10 πιο ειρηνικές χώρες του πλανήτη:

1. Ισλανδία

2. Δανία

3. Αυστρία

4. Νέα Ζηλανδία

5. Ελβετία

6. Φινλανδία

7. Καναδάς

8. Ιαπωνία

9. Αυστραλία

10. Τσεχία

Σημειώνεται πως για την κατάρτιση τη εν λόγω έρευνας, οι μελετητές του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη, συνέλλεξαν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα χρησιμοποιώντας 23 διαφορετικούς δείκτες, από 162 χώρες, σε διάρκεια 8 ετών.

O πλήρης, διαδραστικός χάρτης μπορεί να βρεθεί εδώ.

Δημοφιλή