Το χρέος δίνει λύση. Σοβαρή διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων ισοδύναμων ζητά το Μαξίμου

Το χρέος δίνει λύση. Σοβαρή διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων ισοδύναμων ζητά το Μαξίμου
Eurokinissi

Η σαφής δέσμευση των εταίρων για τη διευθέτηση του χρέους μπορεί να κόψει το γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στο δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς αυτή να περιλαμβάνει το χρέος.

Αν και μεταξύ των δύο στρατοπέδων στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ώρα υπάρχει απόλυτη «σιγή ασυρμάτου», κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εφόσον η απέναντι πλευρά δείξει ότι έχει διάθεση συνεννόησης, αλλά και υπαναχώρησης από τις «άκρως υφεσιακές», προτάσεις που έχουν καταθέσει.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία των εξελίξεων θα κριθεί σε μια νέα Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην κυβέρνηση δεν περιμένουν εντυπωσιακά αποτελέσματα από το Eurogrοup της Πέμπτης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση «πρόθεση μας είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε καταλήξει σε μια κοινά επωφελή συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει και τις δύο πλευρές, αλλά κανείς από τους δύο δεν επιθυμεί τη ρήξη».

Υπό αυτές τις συνθήκες στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για μια ακόμα παράταση της δανειακής σύμβασης, στην οποία θα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά τόσο στη μέθοδο όσο και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της διευθέτησης του χρέους.

Όπως εξηγούν η συμφωνία αυτή θα συνοδεύεται από κοινά προαπαιτούμενα η υλοποίηση των οποίων θα αποδεσμεύουν χρηματοδότηση, ενώ θα ανοίγουν και το δρόμο για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος εξετάστηκε διεξοδικά και στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο προετοιμασίας του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης.

Κόντρα με τον Γιούνκερ

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην Huffington Post Greece ότι «είμαστε ανοιχτοί στο να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους δανειστές. Αυτό όμως που θα πρέπει να ξέρουν είναι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση μέτρα 1,8 δισ ευρώ από το ΦΠΑ και ακόμα 1,8δισ ευρώ από το Ασφαλιστικό».

Σε αυτό το κλίμα ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν ευσταθεί η δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «είπε στους Έλληνες πράγματα που ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ στην κυβέρνηση».

Το κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε ότι οι προτάσεις που έδωσε ο κ. Γιούνκερ στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ρητώς ότι θα πρέπει ο ΦΠΑ και οι περικοπές στο Ασφαλιστικό να φέρουν έσοδα 3,6 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει θετική τη διαφοροποίηση του κ. Γιουνκέρ από την πρόταση των θεσμών, υπενθυμίζει όμως ότι «Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. Ευρώ».

Ειδικά για το Ασφαλιστικό οι δανειστές απαιτούσαν:

  • Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
  • Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • Μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ
  • Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ
  • Αύξηση συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015, ενώ η διαφορά για το 2016 είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ (1,1δισ ευρώ). Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση έχει προσκομίσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και “περιμένουμε να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων ισοδυνάμων. Σε διαφορετική περίπτωση η συζήτηση θα επιστρέψει στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και εκεί θα κριθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Δημοφιλή