ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2015 17:22 EEST | Updated 18/06/2015 17:49 EEST

Λαγκάρντ: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με ενήλικες στο δωμάτιο»

SAUL LOEB via Getty Images
IMF Managing Director Christine Lagarde speaks about the state of the US, Greek and global economy during a press conference at IMF Headquarters in Washington, DC, June 4, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με ενήλικες στο δωμάτιο».

Αυτό ήταν το μήνυμα που επέλεξε να δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κυρία Λαγκάρντ εκνευρίστηκε από τους διαρκείς ειρωνικούς διαλόγους μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, του Γέρουν Ντάισελμπλουμ και του Ισπανού Υπ. Οικ.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού επεσήμανε πως τα όσα ακούστηκαν από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πιερ Μοσκοβισί την καλύπτουν πλήρως σημείωσε:

«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, συνέταξαν μια σειρά από πολύ λογικές προτάσεις, που σαφώς χαλάρωναν αυτό που στο παρελθόν θεωρούνταν σφικτό. Και τώρα περιμένουμε. Υπάρχουν προτάσεις, πάνω στις οποίες προσπαθήσαμε να δουλέψουμε συνολικά, οι 3 θεσμοί».

Υπογράμμισε ακόμη πως «δεν είναι δυνατόν να μιλάμε διαρκώς με αόριστες διατυπώσεις, πρέπει να έχουμε απτές προτάσεις, που θα έρθουν και θα υποκαταστήσουν αυτές που θέσαμε εμείς στο τραπέζι». Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να είναι «αξιόπιστες», πρόσθεσε, καθώς «το ΔΝΤ δίνει δάνεια χρησιμοποιώντας τα χρήματα περισσότερων από 180 χωρών, μικρών και μεγάλων».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, είπε, δείχνει ευελιξία. «Σε κάθε αξιολόγηση της Ελλάδας τα τελευταία 5 χρόνια, επιδείξαμε ευελιξία και συνεχίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, επίσης, πως κάθε συμφωνία που τυχόν προκύψει, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από 4 αρχές:

1. Να υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους

2. Δυνατότητα υλοποίησης μέτρων

3. Χρηματοδότηση προγράμματος

4. Ευελιξία από θεσμούς

Ακόμη, σχολίασε πως τα πράγματα σε αυτή τη κατάσταση είναι «δούναι και λαβείν», προσθέτοντας πως «περιμένουμε και ελπίζουμε ότι οι επόμενες ημέρες θα αξιοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές», οι οποίες θα πρέπει να παρουσιάσουν μια πρόταση με τρόπο αποδεκτό προς τη διεθνή κοινότητα.

Όσον αφορά τις ομάδες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τέλος, διαβεβαίωσε πως θα δουλέψουν «όσο χρειαστεί».