ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/06/2015 10:14 EEST | Updated 18/06/2015 13:00 EEST

Λαγκάρντ: Καμιά περίοδος χάριτος για την Ελλάδα. Στις 30 Ιουνίου κανονικά η πληρωμή

MANDEL NGAN via Getty Images
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde listens as Federal Reserve Board Chairwoman Janet Yellen speaks during during the IMF 'Finance & Society' conference at IMF headquarters in Washington, DC on May 6, 2015. AFP PHOTO/MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, διότι δεν υπάρχει "περίοδος χάριτος", δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Εχω μία προθεσμία για τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν την 1η Ιουλίου, δεν έχει γίνει η πληρωμή...» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup "Θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, θα βρεθεί με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου, αλλά ελπίζω ότι δεν συμβεί αυτό, πραγματικά το ελπίζω", δήλωσε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και το ζήτημα του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Λαγκάρντ δήλωσε ανοικτή στο διάλογο. "Είμαστε πανέτοιμοι για συζήτηση", τόνισε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ουσιώδους σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα, αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

"Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη των θεμάτων", είπε.

"Το ζήτημα δεν έγκειται στην περικοπή των χαμηλών συντάξεων, όμως το πρόγραμμα χρηματοδότησης των συντάξεων πρέπει να αντέξει", είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 16% του ελληνικού ΑΕΠ χρησιμοποιείται για την πληρωμή των συντάξεων, το οποίο "είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, σχεδόν οποιασδήποτε άλλης χώρας".

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι "αξιόπιστο και ευέλικτο".

.