ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/06/2015 17:27 EEST | Updated 18/06/2015 17:27 EEST

Σενάριο για παράταση του προγράμματος και διάθεση 10 δισ ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ASSOCIATED PRESS
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis, right, speaks with Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde during a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council building in Luxembourg on Thursday, June 18, 2015. Greece faced intense pressure Thursday from its international creditors to break a deadlock in bailout discussions that’s raised the specter of the country’s imminent bankruptcy and even its exit from the euro. (AP Photo/Virginia Mayo)

"Οι Έλληνες λαμβάνουν τελευταία προσφορά", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Die Zeit", στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη θα προτείνει στην Αθήνα παράταση του προγράμματος βοήθειας ως το τέλος του έτους, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύκλους των διαπραγματευτών, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η πρόταση προβλέπει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το τέλος του έτους και την διάθεση των 10 δισεκατομμυρίων, τα οποία προορίζονται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να πληρωθούν τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ το όριο έκδοσης των έντοκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση. Οι ελληνικές τράπεζες θα αγοράσουν αυτά τα ομόλογα και θα τα καταθέσουν ως εγγύηση για "φρέσκο" χρήμα στην ΕΚΤ, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα η Τράπεζα ήταν αντίθετη.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, για το σχέδιο είναι ενήμεροι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και οι ηγέτες των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης. ως αντάλλαγμα, αναμένεται από την Ελλάδα να υλοποιήσει τους μεταρρυθμιστικούς όρους, οι οποίοι συμφωνήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες στην Καγκελαρία. "Το ΔΝΤ αρχικά δεν θα συμμετείχε πλέον στην χρηματοδότηση, επειδή δεν θεωρεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο προκαλεί επιφυλάξεις στην Γερμανία. Μετά το τέλος της παράτασης πρέπει να αποφασιστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Αυτό θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό προς μεσαίο διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτό μόνο εφόσον οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", καταλήγει το δημοσίευμα.