ΗΠΑ: Συνελήφθη ο 21χρονος που σκόρπισε το θάνατο σε εκκλησία Αφροαμερικανών - Είχε μπουφάν με σημαίες του απαρτχάιντ

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο 21χρονος που σκόρπισε το θάνατο σε εκκλησία Αφροαμερικανών - Είχε μπουφάν με σημαίες του απαρτχάιντ

«Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια που μπορεί να υπάρξει, για να τον συλλάβουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και, φυσικά, θα φροντίσουμε να πληρώσει το τίμημα της φρικτής τους πράξης».

Αυτά ήταν τα λόγια του Joseph P. Riley Jr, δημάρχου του Τσάρλστον, στην συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, ακολουθώντας την επίθεση σε εκκλησία Αφροαμερικανών στη Νότια Καρολίνα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 9 άνθρωποι- 6 γυναίκες και 3 άνδρες.

Τότε, η ταυτότητα του δράστη, που άνοιξε πυρ ευρισκόμενος μέσα στην εκκλησία, δεν ήταν γνωστή και στη δημοσιότητα είχαν δοθεί μονάχα κάποια στοιχεία, όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, όμως, ο δράστης- που ταυτοποιήθηκε και, όπως φαίνεται, πρόκειται για τον Ντίλαν Ρουφ, έναν άνδρα 21 χρονών, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές- έπειτα από άγριο ανθρωποκυνηγητό, εντοπίστηκε στο Σέλμπι της Βόρειας Καρολίνας, όπου και συνελήφθη.

Την είδηση της σύλληψης του υπόπτου επιβεβαιώνουν τα αμερικανικά Μέσα, όπως επίσης και το Associated Press, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα, που επικοινώνησε άμεσα με τους συγγενείς των θυμάτων και έθεσε στη διάθεση των τοπικών Αρχών κάθε επιθυμητή ομοσπονδιακή βοήθεια, αναμένεται να προβεί σε επίσημη δήλωση αργότερα, στην ημέρα. Συνέντευξη Τύπου πρόκειται να παραχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και η αστυνομία της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέραν του ότι ο συλληφθείς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, καθώς νωρίτερα φέτος είχαν ασκηθεί διώξεις εναντίον του, για αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικές ουσίες, αφενός, και για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας, αφετέρου, παρουσιάζει φωτογραφία που ο νεαρός είχε αναρτήσει στο Facebook.

Η φωτογραφία του Ντίλαν Ρουφ στο κοινωνικό δίκτυο, τον παρουσιάζει να φοράει ένα μπουφάν, το οποίο είναι διακοσμημένο με τις σημαίες της Νότιας Αφρικής και της Ροδεσίας- της σημερινής Ζιμπάμπουε, δηλαδή- την εποχή του απαρτχάιντ.

Το έγκλημα, από την πλευρά της αστυνομίας, θεωρείται έως και αυτή τη στιγμή ως ένα «έγκλημα μίσους», καθώς ο δράστης σημειώνεται πως βρισκόταν εντός της εκκλησίας για περίπου μια ώρα, πριν ξεκινήσει την επίθεση του, με το ζήτημα των φυλετικών εντάσεων που επικρατούν στην περιοχή να ανακύπτει.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου πως νωρίτερα, τον Απρίλιο ο Ουόλτερ Σκοτ, αφροαμερικανός, είχε πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικού. Η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (National Association for the Advancement of Colored People) χαρακτήρισε το φονικό που έλαβε χώρα στην εκκλησία «παράλογο» και «άνανδρο». Πρόκειται, εξάλλου, για το φονικό με τα περισσότερα θύματα που πραγματοποιείται σε θρησκευτικό χώρο, από το 1982.

Δημοφιλή