10 άγνωστες ιστορίες για τους Beatles, όπως τις αφηγήθηκαν οι ίδιοι στην αρχή της καριέρας τους

10 άγνωστες ιστορίες για τους Beatles, όπως τις αφηγήθηκαν οι ίδιοι στην αρχή της καριέρας τους
1st November 1963: Two members of Liverpudlian pop group The Beatles, John Lennon (1940 - 1980), singer and guitarist, left, and Paul McCartney, singer and bass guitarist. (Photo by Fox Photos/Getty Images)
1st November 1963: Two members of Liverpudlian pop group The Beatles, John Lennon (1940 - 1980), singer and guitarist, left, and Paul McCartney, singer and bass guitarist. (Photo by Fox Photos/Getty Images)
Fox Photos via Getty Images

«Δεν θέλαμε να φαινόμαστε σαν μια συμμορία ηλίθιων» -ένας πολύ νέος Paul McCartney.

Στις 18 Ιουνίου ήταν τα γενέθλια του Paul McCartney. Η ελληνική επικαιρότητα όμως παρενέβη και δεν μας επέτρεψε να τα γιορτάσουμε όπως τους αξίζει. Για αυτό σήμερα, έστω και καθυστερημένα, σας παρουσιάζουμε 11 από τις πλέον άγνωστες ιστορίες από την καριέρα των Beatles, όπως πέρασαν στην ιστορία μέσα από τις πρώτες τους συνεντεύξεις ως συγκρότημα.

1. Οι Beatles φορούσαν δερμάτινα από την κορυφή ως τα νύχια, όταν ανέβαιναν στη σκηνή, κάτι που ο McCartney έλεγε πως τους έκανε αποδέκτη κοροϊδιών αρκετά συχνά.

Σε μια συνέντευξη που έδωσαν στο BBC τον Αύγουστο του 1963, o George Harrison, ο John Lennon και ο Paul McCartney μίλησαν για τις πρώιμες στιλιστικές τους επιλογές, όπως τις είχαν εμπνευστεί από τη μόδα του Αμβούργου. Ο Lennon δεν μπορούσε να θυμηθεί ποιος από όλους φόρεσε πρώτος δερμάτινο τζάκετ, στην πορεία όμως απέκτησαν όλοι από ένα. Όταν, αργότερα, ξεκίνησαν να βγάζουν περισσότερα χρήματα, αγόρασαν όλοι τους δερμάτινα παντελόνια για να φορούν μαζί με τα τζάκετ στις συναυλίες τους.

«Ήταν κάπως τετριμμένο και ξεπερασμένο, ούτως ή άλλως -το να φοράμε όλοι δερμάτινα- και αποφασίσαμε πως δεν θέλαμε να δείχνουμε γελοίοι επιστρέφοντας σπίτι» εξήγησε ο McCartney. «Γιατί, αρκετές φορές, πολλοί άνθρωποι μας έβλεπαν και γέλαγαν. Ήταν απλά ανόητο. Δε θέλαμε να φαινόμαστε σαν μια συμμορία ηλίθιων».

Σύμφωνα με τη συνέντευξη, ο μάνατζερ του συγκροτήματος Brian Epstein, τους έπεισε πως έμοιαζαν με ηλίθιους και τους πρότεινε να πετάξουν τα δερμάτινα και να πάρουν απλά, καθημερινά κοστούμια.

«Οπότε πήγαμε και πήραμε κοστούμια που θεωρούσαμε πως ήταν καλά και ξεφορτωθήκαμε το δερμάτινο εξοπλισμό. Και αυτό ήταν όλο», είχε πει ο McCartney.

2. Στην αρχή της καριέρας τους, οι Beatles έπαιζαν επί μία εβδομάδα μουσική για την παράσταση μιας στρίπερ.

Ο Alan Smith από το New Musical Express, δημοσίευσε μια συνέντευξη των Beatles το Φεβρουάριο του 1963 στην οποία γράφει για την εποχή όπου το συγκρότημα παρείχε την μουσική στο show της «Janice the Stripper» σε ένα κλαμπ του Λίβερπουλ. Ο Smith έκλεινε το άρθρο του λέγοντας πως το συγκρότημα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του, δεν πρόκειται να ξεχάσουν εύκολα, όμως, τις ρίζες τους στο στριπτίζ.

Αυτή η ιστορία πήρε διαστάσεις μύθου έκτοτε, καθώς δεν είναι σίγουρο αν το όνομα της στρίπερ ήταν Janice ή Shirley. Παρά τις ανακριβείς, βρώμικες λεπτομέρειες, φαίνεται πως το περιστατικό έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1960.

Λέγεται επίσης πως ο τότε μάνατζερ του συγκροτήματος, Allan Williams, κατάφερε να κλείσει μια πολύ καλή οικονομική συμφωνία για να παίζουν ως μπάντα της στρίπερ επί μια ολόκληρη εβδομάδα.

3. Στην πρώτη τους ραδιοφωνική συνέντευξη ως συγκρότημα, ο Paul είχε πει πως ο John ήταν σίγουρα ο αρχηγός τους.

Ο ιστορικός των Beatles, Mark Lewisohn ισχυρίζεται πως η πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ποτέ το συγκρότημα ήταν το 1962 σε έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό της Αγγλίας, με το όνομα Clatterbridge Radio. Ο Ringo Starr είχε γίνει μόλις μέλος της μπάντας.

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον George Harrison αν ήταν αυτός ο αρχηγός των Beatles επειδή έπαιζε την πρώτη κιθάρα στο συγκρότημα, ο Harrison εξήγησε πως δεν ήταν έτσι τα πράγματα και άφησε τον McCartney να ξεκαθαρίσει την κατάσταση «Είναι solo κιθαρίστας. Για την ακρίβεια, ο αρχηγός της μπάντας είναι ο John».

Αργότερα στην καριέρα τους, ωστόσο, οι δηλώσεις του McCartney άλλαξαν πάνω στο θέμα:

«Ο John συνήθιζε να λέει “Είμαι ο αρχηγός του γκρουπ!” και εμείς λέγαμε “Μόνο και μόνο επειδή φωνάζεις πιο γ@μημέν@ δυνατά από όλους μας!”. Δεν ήταν πως δεν ξέραμε πως να το κάνουμε, απλά κανείς μας δεν ήθελε να φωνάζει και να είναι τόσο ιδιότροπος με αυτό το θέμα».

4. Το συγκρότημα πιστεύει πως οφείλει το ξεχωριστό, θρυλικό τους χάρισμα σε έναν τυχαίο τύπο από το Αμβούργο.

Στην ίδια συνέντευξη που έδωσαν στο BBC το 1963, ο Harrison εξήγησε πώς πιστεύουν πως απέκτησαν, ως μπάντα, το χαρακτηριστικό τους στυλ.

«Ήμασταν στο Αμβούργο. Πιστεύω πως εκεί βρήκαμε το στυλ μας...Αναπτύξαμε το στυλ μας εξαιτίας αυτού του τύπου. Συνήθιζε να λέει “Πρέπει να δίνετε παράσταση για τον κόσμο”. Και ερχόταν κάθε βράδυ και μας φώναζε “Mach schau! Mach schau!” (περίπου κάτι σαν “Δώστε ένα show!”). Οπότε κάναμε κανονικό show, και ο John χόρευε πάνω στη σκηνή σαν γορίλας και όλοι μας, ξέρεις, κουνούσαμε ρυθμικά τα κεφάλια μας συγχρονισμένα και άλλα τέτοια πράγματα».

5. Όταν κυκλοφόρησε το «She Loves You», ο McCartney εξομολογήθηκε πως γράφτηκε στο πόδι την τελευταία στιγμή.

Ο Σουηδός δημοσιογράφος Klas Burling πήρε συνέντευξη από το συγκρότημα τον Αύγουστο του 1963, τη μέρα που το διάσημο πλέον «She Loves You» κυκλοφόρησε στην Αγγλία.

Έβαλε λοιπόν τον McCartney να του εξηγήσει πώς γράφτηκε το κομμάτι και την ιστορία πίσω από αυτό. «Είχαμε περίπου τρεις μέρες για να γράψουμε ένα τραγούδι» είπε ο McCartney «Είχαμε κλείσει να κάνουμε ηχογράφηση του δίσκου σε τρεις μέρες από εκείνη την ημέρα». Έπειτα εξήγησε στο δημοσιογράφο πως αυτός και ο Lennon έκλεισαν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να συγκεντρωθούν. «Αποφασίσαμε πως έπρεπε να γράψουμε ένα τραγούδι πολύ γρήγορα», είπε. «Στην πορεία μας ήρθε η ιδέα. Μας ήρθε το “She Loves You”. Σταθήκαμε τυχεροί, ξέρεις».

6. Το πρώτο όνομα των Beatles, με το οποίο και έκαναν την πρώτη τους κυκλοφορία, ήταν «Beat Brothers».

Η πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία των Beatles ήταν μια διασκευή του τραγουδιού «My Bonnie». Ηχογραφήθηκε στο Αμβούργο το 1961, με τον Άγγλο τραγουδιστή Tony Sheridan.

Η επίσημη κυκλοφορία του single, μαζί με το B-side «The Saints», έγραφε «Tony Sheridan and The Beat Brothers».

Φαίνεται πως η αλλαγή ονόματος προτάθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία του συγκροτήματος, ενώ ο McCartney έχει πει σχετικά «Δεν τους άρεσε το όνομά μας και μας είπαν “Αλλάξτε το σε Beat Brothers. Θα είναι πιο κατανοητό στο γερμανικό κοινό”. Και τους ακούσαμε -ήταν μόνο για ένα δίσκο».

7. Οι πρώτοι πειραματισμοί του Lennon με τα ναρκωτικά ήταν όταν ενέπνεε Benzedrine από έναν εισπνευστήρα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Beatles.

«Τα πρώτα ναρκωτικά που έκανα ποτέ ήταν όταν ήμουν ακόμα στη Σχολή Καλών Τεχνών με το συγκρότημα -τα παίρναμε όλοι μαζί- και ήταν Benzedrine μέσα από έναν εισπνευστήρα» έχει πει ο Lennon.

8. Κατά τη διάρκεια ενός τηλεπαιχνιδιού όπου έπαιρναν μέρος ασήμαντοι celebrities και μάντευαν αν κάποια τραγούδια θα γίνονταν επιτυχίες, ο Lennon είχε πει πως ο Elvis είχε χαλάσει.

Στις αρχές του 1963 ο Lennon είχε εμφανιστεί στο «Juke Box Jury» του BBC, όπου του είχε ζητηθεί να αξιολογήσει διάφορα τραγούδια, όπως το «On Top of Spaghetti» του Tom Glaser και το «Devil in Disguise» του Elvis Presley -τα οποία, στην πορεία, έγιναν τεράστιες επιτυχίες.

Ο Lennon κριτίκαρε αρνητικά κάθε κομμάτι που του παρουσίαζαν. Όταν άκουσε για πρώτη φορά το μελλοντικό hit του Elvis, είπε:

«Λοιπόν, ξέρεις, κάποτε τρελαινόμουν με τον Elvis, όπως όλα τα συγκροτήματα, όχι όμως τώρα. Δεν μου αρέσει αυτό. Και σιχαίνομαι τα τραγούδια που περιέχουν το “walk” και “talk” -ξέρεις, αυτούς τους στίχους. “She walks, she talks”. Δεν μου αρέσει. Και δεν μου αρέσει ο διπλός ρυθμός: doom-cha doom-cha, αυτός ο ρυθμός. Είναι απαίσιο. (παύση) Καημένε Elvis».

9. Οι Beatles ξεκίνησαν ως πειραματικό συγκρότημα.

Σε εκείνη τη συνέντευξη με τον Alan Smith στο NME, ο Lennon είπε για το πώς έγραφαν περισσότερο πειραματικά κομμάτια ως συγκρότημα στο ξεκίνημά τους, στην πορεία όμως αποφάσισαν να το γυρίσουν στις επιτυχίες.

Μιλώντας για την πρόσφατη επιτυχία, τότε, του «Please, Please Me», ο Lennon είπε «Προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο απλό γινόταν. Μερικά από αυτά που έχουμε γράψει στο παρελθόν ξέφευγαν πολύ, με αυτό όμως στοχεύσαμε στο να γίνει χιτάκι».

10. Στους Beatles δεν άρεσε κανένα άθλημα, εκτός από την κολύμβηση.

Ο Phil Tate του BBC πήρε συνέντευξη από το συγκρότημα το καλοκαίρι του 1963, την οποία και έκλεισε με μια αρκετά τυπική, αν όχι ανόητη, ερώτηση: «Τι χόμπι έχετε, ποια αθλήματα σας αρέσουν;»

Ο Lennon απάντησε:

«Ξέρεις, κανείς μας δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός τύπος. Το μόνο άθλημα με το οποίο ασχολούμαστε ενίοτε είναι το κολύμπι. Δεν το βλέπουμε σαν άθλημα αλλά... Τα χόμπι μας είναι απλά να γράφουμε τραγούδια».

Bonus: Τι πίστευαν τα μέλη των Beatles για το μέλλον της καριέρας τους, πριν γίνουν θρύλοι.

Στη συνέντευξη που έδωσαν στο BBC τον Αύγουστο του 1963, το συγκρότημα ρωτήθηκε για το μέλλον τους και πόσο πίστευε ο καθένας πως θα κρατήσει η επιτυχία τους.

Ο Lennon απάντησε στο δεύτερο ερώτημα λέγοντας «Μπορείς να είσαι φιλόδοξος και να πεις “Ναι, θα κρατήσουμε 10 χρόνια”. Μόλις το πεις όμως, σκέφτεσαι “Θα είμαστε τυχεροί αν κρατήσουμε τρεις μήνες”».

Ο McCartney είπε πως δε μπορούν να παίζουν τραγούδια όπως το «From Me To You» για πάντα, αλλά ήταν και κάπως ανήσυχος για το μέλλον τους «Στα σαράντα μας, ίσως να μη ξέρουμε πια πώς να γράφουμε τραγούδια».

Στην ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια της φήμης τους, ο Harrison απάντησε «Δεν ξέρουμε, μπορεί (να τελειώσει) την επόμενη εβδομάδα, μπορεί (να τελειώσει) σε δύο με τρία χρόνια. Πιστεύω όμως πως θα είμαστε στη βιομηχανία, είτε στα ψηλά είτε στα χαμηλά, για τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια».

Ο Ringo Starr ήταν αρκετά πιο ρεαλιστής από τους υπόλοιπους «Πάντα ήθελα να έχω ένα κομμωτήριο για κυρίες», είχε πει.

Δημοφιλή