Θερμό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν αλλά χωρίς συζήτηση για οικονομική βοήθεια

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν αλλά χωρίς συζήτηση για οικονομική βοήθεια
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
ASSOCIATED PRESS

Η ενίσχυση της συνεργασίας και των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Βέβαια, το Κρεμλίνο, ευθύς εξαρχής έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έγινε συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, ερωτηθείς αν ζητήθηκε χρηματοδοτική βοήθεια κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».

«Η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εποχής και να πετύχουν τον στόχο της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον σταθερότητας«, δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μιλώντας νωρίτερα στο οικονομικό φόρουμ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε να δώσουν χώρο για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

Κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα το έχουν οι δανειστές και όχι η Ελλάδα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη. «Υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων τον Απρίλιο και είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε πρακτικά», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά «για να ετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας», τόνισε.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ. Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη ρώσικη αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δημοφιλή