Υπόθεση εξοπλισμών: Την ενοχή Σμπώκου, Κάντα και Λεονταρίτη ζήτησε η εισαγγελέας εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ»

Υπόθεση εξοπλισμών: Την ενοχή Σμπώκου, Κάντα και Λεονταρίτη ζήτησε η εισαγγελέας εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ»
Eurokinissi

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας εναντίων των τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2».

Η εισαγγελέας, Ελένη Καρκαμπούνα, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος,(ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό και στην υπόθεση των χρυσών προμηθειών με κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο), ο αναπληρωτής του τότε, Αντώνης Κάντας, καθώς και το τότε στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Νίκος Λεονταρίτης.

Στην ίδια υπόθεση είχε εμπλοκή γιά το αδίκημα της απιστίας και ο πρώην υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη λόγω παραγραφής. Ηχηρό ράπισμα γιά τους κατηγορούμενους ήταν τα λόγια της εισαγγελέως, η οποία τόνισε:

«Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν θα ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργους του;».

H εισαγγελέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σύνολο των υποθέσεων, που αφορούν μίζες, οι οποίες ζημίωσαν το δημόσιο και είπε χαρακτηριστικά:

«Το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να λύσει τα φαινόμενα διαφθοράς, μπορεί όμως να τα καταστείλει».

Καταπέλτης και γιά τον Ακη Τσοχατζόπουλο η κ. Καρκαμπούνα, η οποία είπε: «Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους... Οι κατηγορούμενοι είναι υπεύθυνοι γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός...».

Kαι συμπλήρωσε ότι, επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνούς διαγωνισμού, ενώ εαν γινόταν το δεύτερο, το Δημόσιο θα είχε πετύχει πολύ καλύτερες τιμές και θα ήταν δυνατή η επιλογή ενός καλύτερου συστήματος.

Γιά τη μίζα των 500.000 ευρώ, που φέρεται ότι, έλαβε ο κατηγορούμενος, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας από τον επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι, ο κ. Κάντας προσπαθεί πάση θυσία, να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει εξασφαλίσει και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ...

Η δίκη συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες.

Δημοφιλή