Ένας ψυχολόγος εξηγεί από ποια ψυχική ασθένεια πάσχει κάθε χαρακτήρας του Game of Thrones

Ένας ψυχολόγος εξηγεί από ποια ψυχική ασθένεια πάσχει κάθε χαρακτήρας του Game of Thrones
youtube

Όλες οι σεζόν του Game of Thrones έχουν υπάρξει σοκαριστικές και όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες σκληρών σκηνών και βίαιων γεγονότων που μας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Αν έχετε μείνει πίσω στην σειρά, μην συνεχίσετε να διαβάζετε το παρακάτω κείμενο, αφού μπορεί να περιέχει spoilers!

Η φετινή σεζόν, όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άφησε τους θαυμαστές του GoT, απογοητευμένους και σοκαρισμένους από τις εξελίξεις. Το GoT είναι μία σειρά, γεμάτη από πολεμικές σκηνές, βία, σεξ και χαρακτήρες που αρέσκονται στο να μηχανορραφούν, να βασανίζουν και συμπεριφέρονται άσχημα. Βλέποντας τέτοιου είδους συμπεριφορές και χαρακτήρες, εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει κάποια παθογένεια και ψυχική διαταραχή. Με λίγα λόγια, αν ο Joffrey Baratheon, ο Theon Greyjoy και η Daenerys Targeryen, επισκέπτονταν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, τι διάγνωση θα τους έκανε; Αυτό αναρωτήθηκε και ο ψυχολόγος (Ph.D.), Jonathan Fader, και αποφάσισε να κάνει ένα κανονικό ιστορικό ασθενούς για τον καθένα τους και να στο τέλος να κάνει και την αντίστοιχη διάγνωση.

Όπως αναφέρει το Psychology Today, πολλοί είναι οι χαρακτήρες του GoT που έχουν το προφίλ κάποιου που πάσχει από ψυχική ασθένεια.

Joffrey Baratheon

Το ιστορικό του:

Ο Joffrey ήταν, αναμφισβήτητα, ένας από τους πιο μισητούς χαρακτήρες της σειράς, αλλά σίγουρα κάτι κρύβεται πίσω από τον βίαιο χαρακτήρα του. Ως βασιλιάς είχε την φήμη του βίαιου και υπερόπτη, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στο αξίωμα, φρόντισε να εκτελέσει τον πατέρα της μέλλλουσας συζύγου του, μπροστά στα μάτια της. Ο ίδιος, είχε από μικρός βίαιες τάσεις. Στα βιβλία αναφέρεται πως όταν ήταν παιδί είχε σκοτώσει μία γάτα που ήταν έγκυος και της είχε ανοίξει την κοιλιά για να δείτε τα έμβρυα.

Διάγνωση: Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας

Οι άνθρωποι με αντικοινωνική προσωπικότητα (παλαιότερες ονομασίες ψυχοπαθητική ή κοινωνιοπαθητική προσωπικότητα), δείχνουν προκλητική αδιαφορία για τα δικαιώματα και τα αισθήματα των άλλων. Εκμεταλλεύονται τους γύρω τους για προσωπικό τους όφελος ή ευχαρίστηση. Έχουν παραβατική συμπεριφορά , είναι παρορμητικά, βίαια και ριψοκίνδυνα, ενώ δεν έχουν συνείδηση για τις πράξεις τους και δεν νιώθουν, ούτε εκφράζουν μετάνοια.

Theon Greyjoy

Το ιστορικό του:

Πριν τον αιχμαλωτίσει ο Ramsay Snow, ο Theon είχε δείξει ήδη κάποια δείγματα ανασφάλειας. Ο Theon μεγάλωσε μαζί με την οικογένεια Stark, αλλά φρόντιζαν να του υπενθυμίζουν συνέχεια ότι δεν είναι ένας από αυτούς. Και κατά συνέπεια δεν είναι ισάξιός τους. Αυτή η διαφοροποίηση ήταν που τον οδήγησε να θέλει να αποδείξει ότι είναι ικανός και άξιος. Αφού αιχμαλωτίστηκε, βασανίστηκε και μετονομάστηκε σε «Reek», είναι ξεκάθαρο ότι έχασε τον εαυτό του και την ταυτότητά του.

Διάγνωση:

Η περίπτωση του Theon Greyjoy δεν είναι τόσο απλή. Από τη μία, έχει μία αίσθηση μεγαλείου και την πεποίθηση ότι είναι «ξεχωριστός» και «μοναδικός», γεγονός που συνάδει με την διάγνωση της Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας. Ο ίδιο έζησε πολύ τραυματικά γεγονότα, ήδη από την παιδική του ηλικία, όπου ο πατέρας του τον εγκατέλειψε για να τον μεγαλώσει μία άλλη οικογένεια, μέχρι την ενήλικη ζωή του που βασανίστηκε και ευνουχίστηκε. Ταυτόχρονα, δείχνει πίστη και αφοσίωση στον ίδιο του τον βασανιστή, γεγονός που παραπέμπει στο Σύνδρομο της Στοκχόλμης, ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι όμηροι/ θύματα δένονται συναισθηματικά με τους απαγωγείς τους. Παρ' ολ' αυτά το Σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν αναφέρεται σε κανένα εγχειρίδιο ως ψυχική ασθένεια. Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πάσχει από Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας (Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας). Πρόκειται για μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μίας τουλάχιστον «άλλης» προσωπικότητας που ελέγχει τη συμπεριφορά, όπως αυτή που έχει ο «Reek».

Daenerys Targeryen

Το ιστορικό της:

Η Daenerys και ο αδερφός της έμειναν ορφανοί σε μικρή ηλικία. Ως παιδί είχε χαμηλή αυτοπεποίθηση και μεγάλωσε εξαρτώμενη από τον αδερφό της, ο οποίος την κακοποιούσε συναισθηματικά και σεξουαλικά. Μετά τον γάμο της με τον Khal Drogo, η Daenerys Targeryen μεταμορφώνεται σε μία δυναμική γυναίκα που καταφέρνει να ανεξαρτητοποιηθεί από τον αδερφό της και έχει ως όνειρό της να ελευθερώσει όλους τους σκλάβους.

Διάγνωση:

Η περίπτωση της Daenerys είναι δύσκολη. Πρόκειται για έναν από τους πιο ισορροπημένους χαρακτήρες της σειράς. Προσπαθεί να είναι δίκαιη και να αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους με σεβασμό, πράγμα που οι συνθήκες δεν της το επιτρέπουν πάντα. Στο εγχειρίδιο με τα Διαγνωστικά Κριτήρια DSM-V, δεν υπάρχει κάποια διάγνωση που να αντιστοιχεί στον χαρακτήρα που οι σεναριογράφοι της σειράς έχουν διαμορφώσει για τη «μητέρα των δράκων».

Δημοφιλή