ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/06/2015 13:30 EEST | Updated 20/06/2015 13:30 EEST

Φάιμαν: Πακέτο ύψους 35 δισ ευρώ εάν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους δανειστές

Eurokinissi

«Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση, γιατί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του, το Σάββατο, στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία με τους Έλληνες, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και προς τούτο πρέπει να διεξαχθούν εντατικές συνομιλίες», τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

 

Ο Αυστριακός καγκελάριος πιστεύει, όπως σημειώνει, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. με τον οποίο είχε συνομιλίες την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα), κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, τόνισα ότι υπάρχει μια σειρά από σημεία που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα. Σε αυτά συγκαταλέγεται η καταπολέμηση της απάτης και το κράτος δικαίου. Και εδώ υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη μεταρρυθμίσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν.

 

Κατά την άποψη του, οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι παντού στην ΕΕ οι άνθρωποι πληρώνουν φόρους, «κάτι που δεν κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες ή το κάνουν ανεπαρκώς». «Αυτό στοιχίζει πάρα πολλά στους Έλληνες. Πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά», προσθέτει.

 

Στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ήδη κάποια μέτρα, ο καγκελάριος απαντά πως μια σειρά μέτρων έχουν προετοιμαστεί, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τα υλοποιήσει.

 

Σημαντική θεωρεί ο Βέρνερ Φάιμαν την καταπολέμηση της κοινωνικής κρίσης, και επιπλέον απαιτείται, όπως επισημαίνει, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Όπως, τέλος, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος στις δηλώσεις του στην «Κουρίρ», εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει και σε μια βοήθεια για επενδύσεις, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την ΕΕ, για την περίοδο 2015-2020.

(Με πληροφορία από ΑΠΕ - ΜΠΕ)