Επί 5 χρόνια προσπαθούσε να πάρει διαζύγιο ένα ζευγάρι στο Τέξας αλλά η Πολιτεία δεν το...επέτρεπε

Επί 5 χρόνια προσπαθούσε να πάρει διαζύγιο ένα ζευγάρι στο Τέξας αλλά η Πολιτεία δεν το...επέτρεπε
Shutterstock / vupulepe

Φανταστείτε πως είστε παντρεμένοι. Από κάποια στιγμή και μετά η σχέση δεν πηγαίνει καλά και θέλετε να χωρίσετε αλλά...η χώρα στην οποία ζείτε δεν σας το επιτρέπει. Πριν βιαστείτε να πείτε πως εάν ήσασταν στη θέση αυτού του ζευγαριού θα ήσασταν εξοργισμένοι- και με το δίκιο σας- φανταστείτε πως στη χώρα που ζείτε ο γάμος δεν αναγνωρίζεται καν αλλά η πολιτεία θέλει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά το διαζύγιό σας...

Αυτή ακριβώς την κατάσταση βίωνε επί πέντε χρόνια ένα ομόφυλο ζευγάρι στο Τέξας των ΗΠΑ.

Οι Angelique Naylor και Sabina Daly παντρεύτηκαν στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ το 2004 και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Τέξας. Μετά από έξι χρόνια γάμου το ζευγάρι αποφάσισε πως δεν θέλει να είναι πια μαζί και έπρεπε να βάλει μπροστά για το διαζύγιο και να έχουν το δικαίωμα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Βέβαια στην Πολιτεία του Τέξας ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών δεν έχει εγκριθεί. Έχοντας επίγνωση των νομικών προβλημάτων που υπάρχουν κατέφυγαν, σύμφωνα με το Time, σε ένα περιφερειακό δικαστήριο το οποίο δέχθηκε να εκδώσει την πράξη διαζυγίου. Την επόμενη όμως κιόλας μέρα, η Πολιτεία υπέβαλλε έφεση κατά της απόφασης προκειμένου να...υπερασπιστεί τη νομοθεσία του Τέξας που χορηγεί διαζύγιο μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια. Αυτό καθώς η έκδοση ενός διαζυγίου αποτελεί και έμμεση αναγνώριση του...γάμου.

Μετά από πέντε περίπου χρόνια ταλαιπωρίας το δικαστήριο απέρριψε την έφεση αφού η Πολιτεία δεν παρουσιάστηκε εγκαίρως στο δικαστήριο και δεν διατύπωσε σχετική ένσταση όταν συζητείτο το διαζύγιο.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbot, διατελούσε χρέη Γενικού Εισαγγελέα όταν κατατέθηκε η αίτηση διαζυγίου άρα είχε και την ευθύνη να παρέμβει. Τώρα, χαρακτηρίζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «απογοητευτική και νομικά λανθασμένη. Το δικαστήριο εσφαλμένα βασίστηκε σε μια τεχνική λεπτομέρεια για να επιτρέψει την εγκυρότητα του διαζυγίου».

Πηγή: Time

Δημοφιλή