ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2015 13:01 EEST | Updated 21/06/2015 13:01 EEST

Οι πέντε πιο επικές ιστορίες εκδίκησης σε περιόδους πολέμου

www.army.mil/d-day" data-caption="Soldiers crowd a landing craft on their way to Normandy during the Allied Invasion of Europe, D-Day, June 6, 1944. www.army.mil/d-day" data-credit="The U.S. Army/Flickr">

Λένε πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Από κτητικούς συζύγους έως ανταγωνιστικά αδέλφια, οι ιστορίες ανθρώπων που αφιέρωσαν ώρες, μέρες ή ακόμα και χρόνια για να στήσουν ένα σχέδιο εκδίκησης είναι αμέτρητες. Πως όμως εξέφρασαν οι άνθρωποι την «σκοτεινή» πλευρά του εαυτού τους στις πιο αιματοβαμμένες εποχές της ιστορίας;

Η Mariya Oktyabrskaya παίρνει εκδίκηση σκοτώνοντας μια σειρά από Ναζί

Το 1943, η Mariya Oktyabrskaya, η σύζυγος ενός Σοβιετικού έλαβε ένα γράμμα που την πληροφορούσε ότι ο άνδρας της είχε πεθάνει πριν από δύο χρόνια στην μάχη του Κιέβου. Διψώντας για εκδίκηση, η Mariya πούλησε όλα της τα υπάρχοντα και έκανε δώρο ένα τανκ στον στρατό. Μόνο που ως προϋπόθεση είχε θέσει το να είναι αυτή η οδηγός του οχήματος.

Μετά από μερικούς μήνες εκπαίδευσης, η 38χρονη γυναίκα μπήκε στην πρώτη γραμμή της δεύτερης μάχης του Σμολένσκ και συνέτριψε τους Ναζί. Η «φιλενάδα – πολεμίστρια», όπως την αποκαλούσαν, έχασε τελικά την ζωή της το 1944, ενώ επιδιόρθωνε το τανκ.

Ο Eliahu Itzkovitz βρήκε τον δολοφόνο της οικογενείας του, έγινε φίλος μαζί του και τον σκότωσε

Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Eliahu Itzkovitz είδε έναν Ρουμάνο φύλακα να αφαιρεί την ζωή όλων των μελών της οικογενείας του στο γκέτο Chisinau στην Μολδαβία.

Γνωρίζοντας μόνο το πρόσωπο και το επώνυμο του συγκεκριμένου άνδρα, ο Itzkovitz βρέθηκε μέχρι την Αλγερία, προκειμένου να εισαχθεί στην Λεγεώνα στην οποία φήμες έλεγαν πως βρισκόταν ο θανάσιμος εχθρός του. Παρόλο που οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας δεν είχε ξεχάσει τον πραγματικό σκοπό που βρέθηκε εκεί: να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της οικογενείας του. Κατά την διάρκεια λοιπόν μιας μάχης ο Itzkovitz αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα και άνοιξε πυρ εναντίον του άνδρα που του στέρησε ό,τι πολυτιμότερο είχε.

Η Leonarda Emilia ήταν η τιμωρός με τα γυμνά στήθη

Κατά την διάρκεια του Γαλλο-Μεξικανικού πολέμου, η Leonarda Emilia από ένα μικρό χωριό στο Queretaro ερωτεύτηκε έναν Γάλλο στρατιώτη. Όταν όμως εκείνος συνελήφθη και εκτελέστηκε, η νεαρή αποφάσισε να εκδικηθεί την κοινότητα που σκότωσε τον αγαπημένο της, καβαλώντας το άλογό της και ληστεύοντας τους πολίτες υπό την απειλή όπλου. Η λησταρχίνα φορούσε μάλιστα αντρικά ρούχα, όμως δεν δίσταζε να απογυμνώνει τα στήθη της για να καταλαβαίνουν τα θύματά της ότι μόλις είχαν δεχτεί επίθεση από μια γυναίκα.

Henry Berry Lowry, ο αντιρατσιστής Ρόμπιν Χουντ

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ένας άνδρας από την φυλή των Lumbee ονόματι Henry Berry Lowry ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της οικογένειάς του, ξεκινώντας ένα πόλεμο κατά του ρατσισμού.

Επί επτά χρόνια εκείνος και η συμμορία του λήστευαν και σκότωναν ιδιοκτήτες φυτειών και άτομα από την αφρόκρεμα της κοινωνίας. Ο ίδιος συνήθιζε μάλιστα να προσφέρει την λεία του στους φτωχούς.

Η ιστορία των πραγματικών «Inglorious Basterds»

Η ταινία «Inglorious Basterds» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, δηλαδή στις περιπέτειες μιας ομάδας Εβραίων που στόχο είχαν να εξαλείψουν τους Ναζί από τo τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έως την δεκαετία του 1960.

Λέγεται μάλιστα πως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνταν «Εκδικητές» και στην πραγματικότητα κυνηγούσαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί που δεν είχαν τιμωρηθεί.