ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/06/2015 12:59 EEST | Updated 21/06/2015 13:18 EEST

«Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» συμφωνούν Ολάντ - Ρέντσι

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης.

«Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή».

Πρόσθεσε δε πως «Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη».

«Τι θέλουν να πουν η Ιταλία και η Γαλλία;» διερωτήθηκε ο Ολάντ και τόνισε ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο. Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε : «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι Έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, την συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών».

«Δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία»

Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε: «Αύριο αναμένουμε μια οριστική συζήτηση. Η Ελλάδα έστειλε στους θεσμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέες προτάσεις. Ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο, αλλά η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει μια πορεία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Η Ελλάδα δεν θέλει πιο σκληρούς κανόνες σε ότι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις. Αν η Ελλάδα σεβαστεί την ενδεδειγμένη πορεία θα λάβει τις χρηματοδοτήσεις και μπορώ να πω ότι δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε και απαισιόδοξος. Κάθε στιγμή και ώρα είναι σημαντική».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης μας έχει επιβεβαιωθεί κατ΄ επανάληψη. Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις. Αν η Ελλάδα, έβγαινε από την Ευρωζώνη, θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για όλους. Περνώ ώρες στο τηλέφωνο, την περίοδο αυτή, μιλώντας για την υπόθεση της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος, οι κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται συνολικότερη και μεγάλης διάρκειας, διότι χρειαζόμαστε σταθερότητα. Εμείς, στην φάση αυτή προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τις συζητήσεις των θεσμών με την Ελλάδα, όπως προβλέπει η διαδικασία».

Ρέντσι: Οι συνθήκες άλλαξαν, η χώρα μου δεν θεωρώ ότι είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι θέλησε να υπογραμμίσει ότι αν υπάρχει βούληση αύριο Δευτέρα θα επιτευχθεί συμφωνία δήλωσε: «Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία τύπου win win. Το όλο θέμα δεν εξαρτάται μόνον από την συζήτηση για τις συντάξεις, όπως είπε και ο Φρανουά. Αν οι άνδρες και οι γυναίκες καλής θελήσεως επιθυμούν μια συμφωνία, θεωρώ ότι οι συνθήκες υπάρχουν. Θα ήταν ένα λάθος να χαθεί αυτή ευκαιρία. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, συμπλήρωσε: «θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για το καλό της, αλλά και της Ευρωζώνης, για το καλό της κοινότητας. Αλλά τους τελευταίους μήνες οι συνθήκες άλλαξαν και η χώρα μου δεν θεωρώ ότι είναι εκτεθειμένη, πλέον, σε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)