ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/06/2015 13:41 EEST | Updated 21/06/2015 14:13 EEST

Σε επαγρύπνηση οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων

ASSOCIATED PRESS
President Barack Obama pauses while speaking in the Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, Thursday, June 18, 2015, on the church shooting in Charleston, S.C., prior to his departure to Los Angeles. The current brick Gothic revival edifice, completed in 1891 to replace an earlier building heavily damaged in an earthquake, was a mandatory stop for the likes of Booker T. Washington and the Rev. Martin Luther King Jr. Still, Emanuel was not just a church for the black community

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθεί ο Λευκός Οίκος τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό ζήτημα και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είναι έτοιμος να κάνει παρέμβαση προς τον Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ώρες στην περίπτωση που οι επαφές που έχει ελληνική πλευρά, δεν βγάλουν «λευκό καπνό» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και δεν κλειδώσει μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Real.gr από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία της διαπραγμάτευσης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται εγκατεστημένα μόνιμα στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες.

Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, υπάρχει «μια συνεχής ροή πληροφοριών προς τον Λευκό Οίκο και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε περίπτωση εμπλοκής των διαπραγματεύσεων».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν οι πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, προτίθεται να παρέμβει προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σε περίπτωση που δεν έχει «κλειδώσει» η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση θα είναι καταλυτική και με την μορφή τελεσιγράφου σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται πολύ ενοχλημένη για την διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της, κάτι που μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού την περασμένη Τρίτη στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. 

Ο Λευκός Οίκος αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους Ευρωπαίους την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας λύσης διότι συνεκτιμά εκτός από τις οικονομικές συνέπειες και την γεωπολιτική διάσταση ενός αδιεξόδου.

Η προσέγγιση της Αθήνας με την Μόσχα έχει δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το πρόζεκτ με τους αγωγούς βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.