Στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής ο Τσίπρας
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at a plenary session of the St. Petersburg International Investment Forum in St.Petersburg, Russia, Friday, June 19, 2015. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at a plenary session of the St. Petersburg International Investment Forum in St.Petersburg, Russia, Friday, June 19, 2015. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
eurokinissi

Με τις μηχανές αναμμένες θα είναι από τις 9 το βράδυ της Κυριακής το κυβερνητικό αεροσκάφος, προκειμένου να μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει στην πρωτεύουσα του Βελγίου τους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο που φέρεται να έχουν μεταβεί από το Σάββατο σε «μυστική αποστολή», προκειμένου να έχουν «εκ του σύνεγγυς» επαφές. Το πρωί της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την τελική ελληνική πρόταση ενώ το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η ελληνική πρόταση καλύπτει το 0,43% της δημοσιονομικής διαφοράς με τους δανειστές οι οποίοι ζητούσαν μέτρα 0,5%. Το κύριο μέσο μείωσης της διαφοράς είναι ο ΦΠΑ, ενώ το υπόλοιπο γίνεται με φορολογικά μέτρα.

Όσον αφορά τις συντάξεις και την απαίτηση των δανειστών για μείωσή τους, υπουργός που γνωρίζει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων επεσήμανε ότι είναι μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ωστόσο σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση των δανειστών να μειωθούν οι υψηλές συντάξεις, αλλά διαπιστώνει πως δημοσιονομικά είναι ανώφελο, καθώς μόνο 80.000 άτομα λαμβάνουν σύνταξη από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Το κρίσιμο διακύβευμα στο κεφάλαιο συντάξεις είναι οι πρόωρες όπου η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μείωση μέσα σε 3 χρόνια, ενώ οι δανειστές απαιτούν αυτό να γίνει άμεσα.

Βεβαίως το κύριο ζητούμενο της διαπραγμάτευσης για την Αθήνα είναι το χρέος και η αναδιάρθρωσή του που δίνει αναπτυξιακή προοπτική και μελλοντικά δυνατότητα εξόδου στις αγορές. Οι κυβερνητικοί παράγοντες της Αθήνας μαθαίνουν ότι οι δανειστές για πρώτη φορά συζητούν την αναδιάρθρωση, και μάλιστα με συγκεκριμένη μορφή και σε χρονοδιάγραμμα, αλλά αποφεύγουν να το σχολιάσουν. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει σήμερα Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι, επειδή εκτιμάται ότι διαμορφώνει ευνοϊκές συμμαχίες ανάμεσα στις ηγεσίες των 14 χωρών που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής ως δανείστριες χώρες. Αντίθετα προβληματική παραμένει η διαδικασία που θα έχει προηγηθεί (με τις συνεδριάσεις το πρωί του Euroworkinggroup και το μεσημέρι του Eurogroup), καθώς υπονομεύει την πολιτική διαπραγμάτευση που ήταν ο τακτικός στόχος της Ελλάδας.

Δημοφιλή