ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2015 12:54 EEST | Updated 22/06/2015 12:55 EEST

Σουηδία: Η υπουργός Περιβάλλοντος έβαψε το σκάφος της χρησιμοποιώντας επικίνδυνα, τοξικά προϊόντα

ASSOCIATED PRESS
Green Party spokespersons Gustav Fridolin, left, Asa Romson, centre, and leader of Sweden's Social Democrats Stefan Lofven pose for photographer Monday Sept. 15, 2014. Lofven announced that he will form a government together with the Green Party. (AP Photo/ Henrik Montgomery) SWEDEN OUT

Για υποκρισία κατηγορείται η υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας, καθώς φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ένα «παραθυράκι» του νόμου, προκειμένου να βάψει μια βάρκα ιδιοκτησίας της, κάνοντας χρήση τοξικών χρωμάτων.

Όπως μεταδίδεται από σουηδικά Μέσα, η Άσα Ρόμσον, που επίσης είναι εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων και αναπληρώτρια πρωθυπουργός, το περασμένο φθινόπωρο χρησιμοποίησε προϊόντα ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον, προκειμένου να βάψει ένα σκάφος, στο οποίο διαμένει για κάποιους μήνες κάθε έτους, με τον συγκάτοικο της, Φρέντρικ Κάρλσον.

Το προϊόν που χρησιμοποίησε η σουηδή υπουργός Περιβάλλοντος είναι απαγορευμένο από το 1996, από το Σουηδικό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (Kemikalieinspektionen), για τη χρήση του σε σκάφης αναψυχής, σύμφωνα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μόνες «διευκολύνσεις» που παρέχονταν από το νόμο, πλέον, αφορούσαν σκάφη και βάρκες, τα οποία είχαν βαφτεί με το εν λόγω προϊόν, πριν από το 1996.

Σε συνέντευξη της, στο σουηδικό περιοδικό På Kryss, που ασχολείται με σκάφη αναψυχής και θέματα ναυτιλίας, η Άσα Ρόμσον είχε υποστηρίξει πως το συγκεκριμένο «παραθυράκι» αφορούσε και το δικό της σκάφος, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα, η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών την διέψευσε, καθώς, μεταξύ άλλων, η υπουργός Περιβάλλοντος είχε κάνει χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και μετά από το 1996.

Εκπρόσωπος της Άσα Ρόμσον σημείωσε αρχικά πως η σουηδή υπουργός δεν θα ήθελε να απαντήσει σε κάποια σχετική ερώτηση και στη συνέχεια βεβαίωσε πως «ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση για χρήση χρωμάτων που είναι παράνομα. Πάντα ψάχνουν (σ.σ. η Άσα Ρόμσον και ο σύντροφος της) για τις επιλογές που είναι καλύτερες για το περιβάλλον». Από την άλλη, δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως τα κάθε είδους απορρίματα που «δημιουργούνται στο σκάφος» καταλήγουν απευθείας στο νερό, καθώς το σκάφος είναι σταθμευμένο σε κάποιο κανάλι της σουηδικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Άσα Ρόμσον, το Κόμμα των Πρασίνων, που από κοινού με τους Σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκροτήσει την κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Στέφαν Λούφβεν, έχει εκφραστεί κατά της χρήσης τέτοιων προϊόντων που ενέχουν τοξικές ουσίες, με τους επικριτές της να υπογραμμίζουν πως «καταπατάει η ίδια τους νόμους προστασίας του περιβάλλοντος, που προωθεί».