ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2015 13:45 EEST

4 εικόνες από τη μηχανή αναζήτησης της Google αποκαλύπτυν μια άκρως ενοχλητική αλήθεια για το ζήτημα του ρατσισμού

DAMIEN MEYER via Getty Images
This picture taken on May 13, 2013 in the French western city of Rennes shows a woman choosing Google Search (or Google Web Search) web search engine front page on her tablet. A report by a French expert panel published on May 13, 2013 recommended imposing taxes on smartphones and tablets but rejected a call for search engine Google to be charged for linking to media content. The nine-member panel, headed by respected journalist and businessman Pierre Lescure, said in the keenly awaited report that the revenue gained from the proposed new taxes could help fund artistic and creative ventures. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER (Photo credit should read DAMIEN MEYER/AFP/Getty Images)

Τις τελευταίες ημέρες- και εβδομάδες, σωστότερα- γίνεται συχνά λόγος για το ζήτημα του ρατσισμού και τις προεκτάσεις του που ισχύουν παγκοσμίως, λόγω και των τελευταίων γεγονότων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.

Πέρα από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και τα αποτελέσματα ερευνών, στα οποία αξίζει να εστιάσει κανείς την προσοχή του, ένας έφηβος από την Αργεντινή, εντόπισε και παρουσίασε μια πολύ απλή, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική και πρακτική διαφορά που ισχύει στον κυβερνοχώρο. Την δημοσιοποίησε και, πολύ γρήγορα, έγινε viral ανά τον κόσμο, εγείροντας νέες συζητήσεις επί συζητήσεων.

Ο έφηβος χρησιμοποίησε λοιπόν τη μηχανής αναζήτησης της Google, προκειμένου να πραγματοποιήσει τέσσερις διαφορετικές αναζητήσεις: «κακοποίηση ασιάτισας», «κακοποίηση μαύρης», «κακοποίηση λατίνας» και «κακοποίηση λευκής».

Όπως αντιλήφθηκε, στις τρεις πρώτες περιπτώσεις η μηχανή αναζήτησης της Google παρουσιάζει ευρήματα από ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Στην τέταρτη περίπτωση, όμως, της αναζήτησης για κακοποίηση ενός λευκού κοριτσιού, παρουσιάζονται ειδήσεις που κάνουν λόγο για βιασμούς και κακοποιήσεις λευκών κοριτσιών, από μουσουλμάνους ή συμμορίες, για παράδειγμα.

Αν και είναι λογικό τα ευρήματα, που προτείνει η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας τα αποτελέσματα για μια παρόμοια αναζήτηση στην Ελλάδα δεν διαφέρουν και πολύ.

Υπενθυμίζεται πως ο αλγόριθμος, τον οποίο χρησιμοποιεί η Google, παρουσιάζουν τις αναζητήσεις που είναι πιο δημοφιλείς ή έχουν τα περισσότερα κλικ, με ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον να σημειώνουν πως τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μια εικόνα προβληματική, καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που αντικρίζουν οι χρήστες του Διαδικτύου, βρίσκονται σε θέση να επηρεάσουν πραγματικά τις αντιλήψεις τους.

Ανάλογες αναζητήσεις- που παρουσιάζει η Independent- που αφορούν το τι «ήθελαν να μάθουν» οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης στις Η.Π.Α. , περιέχουν επίσης δυσάρεστα συμπεράσματα.

Από την μία, οι άνθρωποι ήθελαν να πληροφορηθούν για ζητήματα όπως: να μάθουν το κόστος ζωής στη Βρετανία, το κόστος ενός κρουασάν στη Γαλλία ή ενός γεύματος στη Πορτογαλία.

Από την άλλη, ήθελαν να μάθουν, το ποσό που πρέπει να διαθέσουν για να συνευρεθούν με μια ιερόδουλη στη Βραζιλία, την Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ και τη Λετονία, πόσο κοστίζει ένα νεφρό στο Ιράν και πόσα χρήματα χρειάζονται για να αγοράσουν έναν σκλάβο στη Μαυριτανία.