Δίκη Χρυσής Αυγής: «Εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, δεν θα είχε γίνει και η δολοφονία Φύσσα»

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, δεν θα είχε γίνει και η δολοφονία Φύσσα»
Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Κορυδαλλό
Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Κορυδαλλό
Eurokinissi

«Εάν δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, δεν θα είχε γίνει και η δολοφονία Φύσσα»! Με το επιχείρημα αυτό ως... όπλο τους, οι συνήγοροι των συγγενών των θυμάτων των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν από το πρωί να πείσουν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας να δεχτεί την παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος όλων των εμπλεκομένων και κυρίως εναντίον του ηγετικού πυρήνα και των βουλευτών του κόμματος, γιά τους οποίους η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου είχε προτείνει ουσιαστικά να μην γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς διώκονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και όχι και για επιμέρους πράξεις.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα ενεργούσαν δεχόμενοι εντολές, τις οποίες εκτελούσαν και τόνισαν ότι, «η βούληση των μελών υποτάσσεται στη βούληση της εγκληματικής οργάνωσης».

Ενώ συμπλήρωσαν ότι, «ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έδρασε μόνος του, αλλά με συντονισμένη δράση των μελών της οργάνωσης. Είναι γεγονός ότι υπήρξε συνδρομη και συντονισμός για να τελεστεί το έγκλημα».

Γιώργος Μαραγκός( Συνηγορος οικογένειας Φύσσα): Μετά από δύο χρόνια, η πράξη της δολοφονίας ειναι ξεκάθαρη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί απο κανέναν. Εμάς μας ενδιαφέρει η συμπεριφορά του παρόντος κατηγορουμένου, ο οποίος δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις, γιατί το έκανε, δεν είπε ποιος τον έβαλε να το κάνει, αν τον έβαλε...

Πρόεδρος (Μαρία Λεπενιώτη): θα σας διακόψω. Για την παράσταση πολιτικης αγωγής θα μας πείτε;

Συνήγορος: Χωρίς την εξέταση του αποδεικτικού υλικού, δεν μπορείτε να κρίνεται και να αποβάλλεται την πολιτική αγωγή, γιατί όλα έρχονται μετά από ανακριτική ίιαδικασία. Για να είμαι και σαφής εμείς έχουμε 18 κατηγορούμενους γιά τον φόνο του Φύσσα, οι 18 αυτοί κατηγορούμενοι εμπλέκονται με ποινικά αδικήματα, που έγιναν στις 18 Σεπτέμβρη. Από τότε ξεκινάει η εγκληματική οργάνωση. Στη δικογραφία σας υπάρχει έγγραφο το οποίο εντοπίζει όλα τα τηλεφώνηματα, που έγιναν εκείνη τη βραδιά...

Πρόεδρος: Δεν είμαστε στο στάδιο να ελέγξουμε τις αποδείξεις.

Συνήγορος: Η πολιτική αγωγή είναι αυτή, που έρχεται εδώ, για να βοηθήσει . Υπάρχει η δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, ένα απο τα ζητούμενα είναι αυτό. Υπάρχει η δεν υπάρχει διεύθυνση, άλλο ένα ζητούμενο είναι αυτό.

Τα νομικά του επιχειρήματα ανέλυσε και ο δεύτερος συνήγορος οικογένειας Φύσσα κ. Τζέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Η κ. εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής για τα 18 πρόσωπα, που εμπλέκονται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συντασσόμαστε, αλλά δυνάμεθα να παρασταθούμε και γιά όσους διώκονται με το άρθρο 187, για εγκληματική οργάνωση. Η κατηγορία της διευθύνσεως της εγκληματικής οργανώσεως στοιχειοθετείται με δεδομένο ότι, έχουμε φύγει απο την αφηρημένη διακινδύνευση και εχει συγκεκριμενοποιηθεί η βλάβη. Αν δεν υπήρχε η διεύθυνση της εγκληματικής οργανώσεως, τότε δεν θα υπήρχε η παράνομη πράξη (ανθρωποκτονία)».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς ως πολιτική αγωγή θα μπορέσουμε να ρωτήσουμε ποιό ήταν το περιεχόμενο κάποιων τηλεφώνων για να δούμε την ύπαρξη της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης; Αν όχι, θα προκύψουν αρκετά παράδοξα».

Η συνήγορος της αδελφής του Παύλου Φύσσα, Ειρήνη Παπαδόπουλου τόνισε ότι, η πράξη των συμμετεχόντων δεν τελέστηκε απο την ελεύθερη βούληση τους. Η διεύθυνση της εγκληματικης οργάνωσης βρίσκεται σε απολύτως αιτιώδη σύνδεσμο με τη ζημια που υπέστη η αδελφή του Παύλου Φύσσα απο τη δολοφονία. Άλλη συνήγορος της οικογένειας Φύσσα συμπλήρωσε: Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι, τα μέλη της Χρυσής Αυγής δρούσαν αυτοβούλως και χωρίς να το γνωριζουν οι διευθύνοντες. Αν δεχτούμε οτι αυτοί οι άνθρωποι έδρασαν αυτοβούλως, καταργούμε την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκαν και οι συνήγοροι των Αιγυπτίων ψαράδων, οι οποίοι είχαν δεχτεί επίθεση στο Πέραμα τον Ιουνίου του 2012.

Η δίκη συνεχίζεται.

Δημοφιλή