«H θάλασσα Παντού»: Η νέα έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Ύδρα

«H θάλασσα Παντού»: Η νέα έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Ύδρα
samios2

Η έκθεση του Παύλου Σάμιου «Η θάλασσα παντού», παρουσιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Υδρας ως τις 31 Ιουλίου. «Η θάλασσα εμπεριέχεται στη ζωή όλων μας» λέει ο ίδιος, που έτσι την παρουσιάζει στο έργο του: όχι ως παραδοσιακός θαλασσογράφος, με βάρκες που λικνίζονται και καράβια που φεύγουν∙ αλλά σαν ένα καθρέφτη που προβάλλει το θυμικό των ανθρώπων: άλλοτε ως μοναξιά, άλλοτε ως έρωτα και καταφυγή. Μια προσωπική έκθεση με έργα από την ιδιωτική συλλογή του γνωστού δημιουργού στήθηκε στο Ιστορικό αρχείο του νησιού, φέρνοντας τη θάλασσα μέσα στα σοκάκια της Ύδρας.

Το υγρό στοιχείο διατρέχει τη δουλειά του Σάμιου από την πρώτη περίοδο της δημιουργίας του έως σήμερα. Τα κομμάτια της θάλασσας είναι αναγνωρίσιμα στο έργο του ζωγράφου. Συνηθίζει να βάζει θαλασσινό φόντο ή περίγραμμα στα έργα του. Δεν είναι ότι ζωγραφίζει τη θάλασσα, αλλά ότι δεν μπορεί να μην την ζωγραφίζει δίνοντας της χώρο στην έμπνευσή του. Το θαλασσινό στοιχείο, περασμένο στο βλέμμα του, λειτουργεί ως η απαραίτητη ανάσα στο κύριο θέμα της δουλειάς του. Γι’ αυτό και όταν επιδίδεται στα αγαπημένα του θέματα, στις γυναίκες, στα ζευγάρια, στα νυχτερινά τοπία, υπάρχει πάντα ένα ανοικτό παράθυρο σ’ ένα κομμάτι θάλασσας.

Μια θαλασσινή περιήγηση στις παιδικές μας μνήμες, που είναι φορτωμένες με τις γυναίκες και τους δράκους του Παύλου Σάμιου, τα νωχελικά καφενεία του, κυρίως δε, με και τις νεκρές φύσεις του: εκεί που η ανθρώπινη παρουσία «μιλάει» μέσα από τις κόκκινες ψηλοτάκουνες γόβες ή το κουτί τσιγάρων, το κόκκινο Σαντέ και τον αναπτήρα πλάι στα άδεια πιάτα.

Η θάλασσα παντού, Ιστορικό Μουσείο - Αρχείο Ύδρας, ως 31 Ιουλίου,τηλ. 22980 52355, 54142.

Δημοφιλή