ΔΙΕΘΝΕΣ
23/06/2015 12:16 EEST | Updated 23/06/2015 12:17 EEST

Hugo Dixon: Ολα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα μέσα από δέκα tweets μετά τη συμφωνία

ASSOCIATED PRESS
A Pro-government protester holds a placard in front of Greece's parliament to support the newly elected government’s push for a better deal on Greece’s debt, in central Athens, on Sunday, Feb. 15, 2015. The protests held in Athens by around fifteen thousands supporters of the left-wing Syriza party as the new Greek government on Monday, Feb. 16 presented its proposals to skeptical rescue lenders at a euro zone finance ministers' meeting in Brussels. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Μέσω twitter ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, περιγράφει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Dixon, το καλύτερο σενάριο είναι να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας να καλέσει έναν δεύτερο γύρο εκλογών, τις οποίες κερδίζει έχοντας πλέον ένα πιο "ήσυχο" κόμμα.

H συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι πολύ πιθανή αλλά όχι βέβαιη.

Οι πιστωτές πιθανώς να ζητήσουν ακόμη μία παραχώρηση από τον Τσίπρα πριν συμφωνήσουν, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τον Ελληνα Πρωθυπουργό να πουλήσει τη συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι δύσκολο για τον Τσίπρα να περάσει άλλον ένα γύρο πολιτικής των άκρων/ εμπρηστικών λόγων, καθώς πιθανότατα να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων.

Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπαστεί και ο Τσίπρας να καλέσει έναν δεύτερο γύρο εκλογών, τις οποίες κερδίζει έχοντας πλέον ένα πιο «ήσυχο» κόμμα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διασπαστεί, ο Τσίπρας θα είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσει τη συμφωνία. Σε λίγους μήνες, η Ελλάδα θα είναι και πάλι σε διαμάχη με τους πιστωτές.

Δεδομένου ότι η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα και η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα συρρικνωθεί, η Ελλάδα θα πέσει σε ύφεση και δεν αναμένεται να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Μία νέα αντιπαράθεση με τους πιστωτές εντός του τρέχοντος έτους είναι αρκετά πιθανή. Αυτό θα βαρύνει περισσότερο την οικονομία και θα επιδεινώσει την ύφεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευτεί περαιτέρω γιατί δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους εάν ο Τσίπρας δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις κάτι το οποίο θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να το κάνει.

Αν υπάρξει μια άλλη αντιπαράθεση με τους δανειστές, το φθινόπωρο, η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη.

Αλλά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί και ο Τσίπρας μετατοπιστεί προς το κέντρο, θα δημιουργηθεί ένας ενάρετος κύκλος: Βελτίωση των σχέσεων με τους πιστωτές, ελάφρυνση χρέους, εμπιστοσύνη.