Αντιμετωπίσιμος υπό προϋποθέσεις ο συντελεστής ΦΠΑ 13% στη διαμονή εκτιμούν οι ξενοδόχοι

Αντιμετωπίσιμος υπό προϋποθέσεις ο συντελεστής ΦΠΑ 13% στη διαμονή εκτιμούν οι ξενοδόχοι
Un tipico panorama di Santorini (grazie per le 10.000 visite al photostream) - A typical landscape of Santorini (Thanks for the 10,000 visits)
Un tipico panorama di Santorini (grazie per le 10.000 visite al photostream) - A typical landscape of Santorini (Thanks for the 10,000 visits)
ancasta1901/Flickr

Το όριο του 13% όσον αφορά στο ΦΠΑ στη διαμονή είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιάννης Ρέτσος α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο κ. Ρέτσος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της κυβέρνησης για συντελεστή ΦΠΑ 13% στη διαμονή τόνισε, ότι «αν αυτή η πρόταση υιοθετηθεί, η χώρα μας θα είναι 2 με 3 μονάδες πάνω από τις ανταγωνίστριες χώρες στο ΦΠΑ».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν υπό προϋποθέσεις».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρέτσο, «σε ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας και με ορατό το φάσμα της καταστροφής που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, η επιλογή του “μη χείρον Βέλτιστον” στο όριο του 13% είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί».

Στο σκέλος της πρότασης της κυβέρνησης που αφορά στη διατήρηση του συντελεστή 13% στην εστίαση ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι ενδεχόμενη επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και φυσικά στον τουρισμό.

Όπως είπε, θα πρόκειται για μια εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας έχει δει ο τουριστικός κόσμος και η ελληνική οικονομία, όταν και στο παρελθόν ο συντελεστής ήταν 23% και τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν λιγότερα για την ελληνική οικονομία και το τουριστικό πακέτο λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

«Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πριν από 2 χρόνια, συνοδεύτηκε με άνοδο των αφίξεων αλλά και με μεγέθυνση των εσόδων ΦΠΑ για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Ρέτσος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση έκτακτης εισφοράς 12% σε επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, αφού σημείωσε ότι η πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι ζημιογόνες υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «τιμωρία» των υγιών επιχειρήσεων που σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο μπόρεσαν να εμφανίσουν κερδοφορία.

Με τέτοιες ενέργειες, είπε, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο περιορισμού του κόστους λειτουργίας τους και απολύσεων. Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή την περίοδο λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ταμειακή ρευστότητα 500.000 ευρώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή