ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/06/2015 19:15 EEST | Updated 23/06/2015 19:16 EEST

Μοσκοβισί: Χρειάζεται μία παράταση του ελληνικού προγράμματος - Δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις για το χρέος

JOHN THYS via Getty Images
Dutch Finance Minister and president of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) gives a joint press with Financial Affairs, Taxation and Customs Commissioner Pierre Moscovici (L) during an Eurogroup Summit meeting on June 22, 2015 at EU Headquarters in Brussels. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Την παράταση του ελληνικού προγράμματος προανήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας ή κάτι άλλο.

Μιλώντας στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο».

Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)