Ο γρίφος για τη συμφωνία, η ΕΕ και η λαϊκή κυριαρχία – Η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Ο γρίφος για τη συμφωνία, η ΕΕ και η λαϊκή κυριαρχία – Η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Nick Paleologos / SOOC

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης και ενώ οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα άρχισαν να διαφαίνονται πριν ακόμη κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έσπευσε να εκθέσει για ακόμη μια φορά τις δικές της απόψεις για τα τεκταινόμενα.

Σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό της, της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου, τόνισε τόσο εκείνη όσο και ο κ. Ομήρου την ανάγκη η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση και να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Μοχλός εκβιασμού η ΕΕ

Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε άθλια, τα όσα ακούγονται περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, τα οποία -όπως είπε- χρησιμοποιούνται ως μοχλός εκβιασμού εναντίον των λαών.

«Η απειλή περί εξόδου από το ευρώ μας υπενθυμίζει πως ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού, εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνιών και με θύμα τα δικαιώματά τους και τη Δημοκρατία», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «H Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τραυματική εμπειρία από τέτοιους εκβιασμούς και σε ότι αφορά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με έχετε ακούσει πολλές φορές να κάνω μνεία σε αυτήν την εχθροπραξία που συνέβη το Μάρτιο του 2013 κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους ομολόγους μας και στους κοινοβουλευτικούς σε όλη την Ευρώπη, να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά τέτοιοι εκβιασμοί να απευθυνθούν σε Κοινοβούλια».

Ο γρίφος για τη συμφωνία

Αναφερόμενη στην κυπριακή εμπειρία -και με αναφορές που ερμηνεύτηκαν ως μήνυμα για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Βουλή- η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «υπ’ αυτήν την έννοια και η εμπειρία του Κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε».

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυπριακή Βουλή είχε καταψηφίσει αρχικά τη συμφωνία που είχαν καταθέσει οι εταίροι.

Δημοφιλή