Πόσο οικουμενικά είναι τα πρότυπα ομορφιάς;

Πόσο οικουμενικά είναι τα πρότυπα ομορφιάς;
CANNES, FRANCE - MAY 14: Miranda Kerr arrives at the Magnum 'Pink and Black' party during the 68th annual Cannes Film Festival on May 14, 2015 in Cannes, France. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images,,)
CANNES, FRANCE - MAY 14: Miranda Kerr arrives at the Magnum 'Pink and Black' party during the 68th annual Cannes Film Festival on May 14, 2015 in Cannes, France. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images,,)
Andreas Rentz via Getty Images

Ένα θέμα που έχει ανοίξει μεγάλες συζητήσεις ανά τις εποχές είναι εκείνο της ομορφιάς. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ελκυστικό και πόσο οικουμενικά είναι τα κριτήρια της ομορφιάς;

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που με βάση την εξέλιξη κάνουν κάποιον να θεωρείται όμορφο, καθώς αποτελούν δείγματα υγείας και γονιμότητας, οι βιολόγοι και οι ψυχολόγοι βρίσκουν πολλές δυσκολίες όταν προσπαθούν να βρουν μια καθαρά βιολογική βάση για την ομορφιά.

Όπως αναφέρει το CNN, ακόμα και η έλξη μας προς τα συμμετρικά πρόσωπα δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί βιολογικά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έκθεση σε ασθένειες και άγχος κατά την παιδική ηλικία κάνουν τα πρόσωπα των ανθρώπων να μοιάζουν ασύμμετρα, γεγονός που μας οδήγησε στο να θεωρούμε όμορφα τα συμμετρικά πρόσωπα. Σύμφωνα όμως με έρευνα του επιστήμονα Stefan Van Dongen από το Πανεπιστήμιο του Antwerp, ο οποίος εξέτασε τα πρόσωπα 5.000 εφήβων και στην συνέχεια μελέτησε το ιατρικό ιστορικό τους, η συμμετρία του προσώπου δεν αποδεικνύει το πόσο υγιής είναι κάποιος.

Μια άλλη δημοφιλής επιστημονική εκτίμηση είναι ότι τείνουμε να προτιμούμε χαρακτηριστικά που αποτελούν δείγματα θηλυκότητας ή αρρενωπότητας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες θεωρούνται ελκυστικές όταν έχουν τα ντελικάτα χαρακτηριστικά της Miranda Kerr, ενώ οι άνδρες όταν έχουν πιγούνι παρόμοιο με αυτό του Jon Hamm. Παρόλα αυτά, οι έρευνες που κατέληξαν σε αυτή την εκτίμηση απευθύνονταν αποκλειστικά στις κοινωνίες της Δύσης.

Όταν η Isabel Scott από το Πανεπιστήμιο Brunel εξέτασε τα πρότυπα ομορφιάς στην Ασία, την Αφρική, την Νότια Αμερική και την Ρωσία, ανακάλυψε πως μόνο στις μεγάλες πόλεις οι άνθρωποι έβρισκαν ελκυστικούς τους πολύ «αρρενωπούς» άνδρες και τις απόλυτα «θηλυκές» γυναίκες. Όπως φαίνεται, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τους ερωτικούς συντρόφους μας αλλάζουν με βάση τις συνθήκες.

«Για παράδειγμα, σε πολιτισμούς όπου η πείνα αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, προτιμώνται οι σύντροφοι που έχουν παραπανίσια κιλά», εξηγεί ο Anthony Little από το Πανεπιστήμιο του Stirling.

Με τον ίδιο τρόπο, κάποιος που μπορεί να αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο να ασθενήσει, θα προτιμήσει κάποιον σύντροφο με χαρακτηριστικά που μαρτυρούν καλή υγεία. Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες η κυριαρχία και η εξουσία θεωρούνται σημαντικές, υπάρχει προτίμηση στους άνδρες με μεγάλα πιγούνια.

Τέλος, σύμφωνα με το CNN, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα της συμμόρφωσης στα κοινωνικά πρότυπα. Ένα πείραμα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Carey Business School στην Βαλτιμόρη απέδειξε πως τείνουμε να θεωρούμε ελκυστικά αυτά που αρέσουν στους άλλους. Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να ζητήσουν από άνδρες και γυναίκες να αξιολογήσουν χρήστες μιας πλατφόρμας γνωριμιών με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση. Έπειτα, τους έδειξαν μια ψεύτικη λίστα με τις πιο δημοφιλείς προτιμήσεις. Όταν τελικά τους ζήτησαν να συνεχίσουν την αξιολόγηση, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα άρχισαν να προτιμούν χρήστες με τα χαρακτηριστικά που ήταν δημοφιλή στην ψεύτικη λίστα που τους είχε παρουσιαστεί.

Δημοφιλή