Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
archive

Με 2.500 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά να έρχονται στην χώρα μας κάθε χρόνο, είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει συσσώρευση ανηλίκων στα κέντρα κράτησης για χρονικά διαστήματα που ξεπερνούν τους τρεις μήνες, μέχρι να βρεθούν κλίνες σε δομές φιλοξενίας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ήδη πλήρεις.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της Αναπληρώτριας Υπουργού με χαρτοφυλάκιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Τασία Χριστοδουλοπούλου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Μη Κερδοσκοπική οργάνωση PRAKSIS, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στις 23 Ιουνίου, όπου έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια της δομής, η οποία βρίσκεται στα Πετράλωνα. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται εκεί 18 αγόρια, ηλικίας 13 έως 17 ετών, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 24 παιδιά. Αξίζει να τονιστεί ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται έχουν πραγματοποιήσει μακριά και επώδυνα ταξίδια και συχνά έχουν εμπιστευθεί τις υποσχέσεις διακινητών ή έχουν απομακρυνθεί βίαια από τις οικογένειές τους, ενώ γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός με χαρτοφυλάκιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική κα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PRAKSIS, ο Δημήτρης Αφεντούλης Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

Η κα Χριστοδουλοπούλου ήταν εκεί και δήλωσε ότι: «Μία νέα σύγχρονη και οργανωμένη δομή των ασυνόδευτων ανηλίκων εγκαινιάσθηκε σήμερα ώστε να φιλοξενήσει ανήλικα αγόρια. Μπορεί να είναι μόνο μια μικρή ανακούφιση για τα χιλιάδες παιδιά που περιμένουν να φιλοξενηθούν στην χώρα μας, αλλά σε συμβολικό επίπεδο αναδεικνύεται ως σπουδαία πρωτοβουλία, αφού έγινε πραγματικότητα με τη χρηματοδότηση ενός ιδρύματος. Σε αυτό το χρηματοδοτικό κενό που βρισκόμαστε από ευρωπαϊκά κονδύλια, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που οι ωφελούμενοι είναι ασυνόδευτα παιδιά του πολέμου, συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην κοινωνική αφύπνιση».

Ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θέλουν να είναι μέρος της λύσης και αυτή η δομή αντανακλά την ανθρωπιά, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ως λαός».

Επιπλέον ανέφερε:

«Με τη δομή που εγκαινιάζουμε σήμερα θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, λύσεις που σέβονται τον πολιτισμό, την ιστορία και τον ανθρωπισμό μας».

«Δεν είμαστε μια μεγάλη τσέπη. Είμαστε χρηματοδότες, αλλά θέλουμε να συμμετέχουμε και στη διαδικασία υλοποίησης», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PRAKSIS ανέφερε ότι σε αυτή τη δομή ο στόχος είναι να αναπλαισιώσουν την πραγματικότητα των παιδιών αυτών.

«Θεωρούμε ότι όταν διακυβέβεται το μέλλον ενός παιδιού, η υπόστασή του και η εξέλιξή του, είναι σημαντική η σύγκλιση των πλευρών ενός τριγώνου όπου στις διακριτές του πλευρές στέκεται το κράτος, ο ιδιωτικός τομέας και ο Μη Κερδοσκοπικός Τομέας. Αξίζει αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί και ελπίζουμε η Ελληνική πολιτεία να σταθεί αρωγός και συνεχιστής αυτού που ο ιδιωτικός τομέας ξεκίνησε».

Δημοφιλή