ΔΙΕΘΝΕΣ
24/06/2015 06:44 EEST | Updated 24/06/2015 06:45 EEST

Αρνείται να δεχθεί αιτούντες ασύλου η Ουγγαρία αναστέλλοντας την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday, June 15, 2015 file photo, Syrian refugees gather at the Turkish border as they flee intense fighting in northern Syria between Kurdish fighters and Islamic State militants in Akcakale, southeastern Turkey. (AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ουγγαρία να δώσει επειγόντως εξηγήσεις μετά την απόφαση της Βουδαπέστης να αναστείλει την εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και να μην δέχεται πλέον στο έδαφός της αιτούμενους άσυλο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, παραβαίνοντας το κοινοτικό δίκαιο.

"Καθώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν προβλέπει την αναστολή των μετακινήσεων από τα κράτη μέλη υποδοχής, η Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να δώσει αμέσως διευκρινίσεις για τη φύση και την έκταση αυτής της τεχνικής αποτυχίας και των μέτρων που λαμβάνει για να διορθωθεί η κατάσταση", δήλωσε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος αναφερόταν στο γεγονός πως άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Βουδαπέστη επικαλέστηκε "τεχνικούς λόγους", για μια "περίοδο απροσδιόριστης διάρκειας" προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο αρνείται πλέον να υποδέχεται ξανά στο έδαφός της ανθρώπους οι οποίο εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη δική της επικράτεια και κατόπιν μετέβησαν σε άλλες χώρες μέλη. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου ορίζει πως οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου τυγχάνουν επεξεργασίας στη χώρα που υποδέχεται αρχικά τους πρόσφυγες.

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία επρόκειτο να αναζητηθεί μια συμφωνία για την ανακατανομή των αιτούμενων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας διεμήνυσε, λίγο νωρίτερα, πως η Βουδαπέστη δεν είναι πλέον σε θέση να υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)