Απορρίφθηκε το αίτημα της Βίκυ Σταμάτη για αλλαγή της έδρας του δικαστηρίου

Απορρίφθηκε το αίτημα της Βίκυ Σταμάτη για αλλαγή της έδρας του δικαστηρίου
Eurokinissi

Aπορρίφθηκε σήμερα Τετάρτη το αίτημα εξαίρεσης των τακτικών δικαστών και του αναπληρωτή εισαγγελέα, που είχε υποβάλλει η Βίκυ Σταμάτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις χρυσές μίζες.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε ζητήσει την εξαίρεση της έδρας και του εισαγγελέα, επειδή είχε απορριφθεί η έκτη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισης της. που είχε καταθέσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση η Βίκυ Σταμάτη , μετά το "όχι" στο έκτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισης της.

Στην έδρα ανέβηκε νέα σύνθεση δικαστών και εισαγγελέα, η οποία απέρριψε το αίτημα της κ. Σταμάτη.

Μετά από την απόρριψη της αίτησης εξαίρεσης, οι αρχικοί δικαστές ανέβηκαν στα έδρανα και η πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 15 Ιουλίου, οπότε και θα συνεχιστεί η δίκη με εξέταση μαρτύρων.

Νωρίτερα ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, είχε ζητήσει νέα προθεσμία, ώστε να υποβληθεί υπόμνημα της εντολέα του για την εξαίρεση.

Φραγκίσκος Ραγκούσης: “Η αίτηση εξαιρέσεως των τακτικών μελών και όχι των αναπληρωματικών και του αναπληρωτή εισαγγελέα ετέθη κάτω από το βάρος, που αισθάνθηκε η κ. Σταμάτη μετα την απόρριψη της έκτης αίτησης αναστολής της κράτησης της. Περιμέναμε λοιπόν να ακούσουμε μια στοιχειώδη αιτιολογία. Εκείνη την ώρα αποσύρθηκε το δικαστήριο χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Εμείς εκείνη την ώρα δεν είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε εάν θα ανεβεί το τακτικό δικαστήριο για να απορρίψει η θα ανεβείτε εσείς. Κατά συνέπεια θέλουμε ρητή προθεσμία, για να υποβάλλουμε υπομνηματικά τους λόγους, οι οποίοι δεν είναι μόνο οι πέντε γραμμές που καταθέσαμε. Θέλουμε λοιπόν,εάν θέλετε και εσείς να ασκήσετε τα καθήκοντα σας, επαναλαμβάνω μιλάμε για δεύτερο βαθμό, εμείς εάν δεν ακουστούμε τώρα ποτέ θα ακουστούμε; ".

Ο εισαγγελέας κ. Προβατάρης ήταν αρνητικός στην πρόταση, ενώ την άποψη του υιοθέτησε και το δικαστήριο.

Παράλληλα ο κ. Προβατάρης πρότεινε να απορριφθεί και η αίτηση εξαιρέσεως καθώς όπως είπε ο υπόνοιες για μεροληψία δεν επαληθεύονται.

Το δικαστήριο έκρινε την αίτηση της κ. Σταμάτη παντελώς αόριστη, ενώ οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής τόνισαν: "Το δικαστήριο με την προηγούμενη σύνθεση του εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε. Ήταν απολύτως αντικειμενικό. Η αίτηση έγινε για λόγους εντυπωσιασμού . Το δικαστήριο μέχρι και ψαλμούς άκουσε εδώ μέσα".

Η Βίκυ Σταμάτη μέσω του συνηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκουση, κατήγγειλε “ότι δέχτηκε νέα επίθεση με ύβρεις από φρουρό στο Δρομοκαΐτειο , όταν ασθενής προσπάθησε να της πάει έναν καφέ".

"Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην διαδικασία της συζήτησης της αίτησης εξαίρεσης κατήγγειλε την προηγούμενη σύνθεση του δικαστηρίου για την στάση, που κράτησε τους δυο τελευταίους μήνες στις συνεδριάσεις, κάνοντας λόγο για συνεννοήσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Το προηγούμενο δικαστήριο δεν μου δίνει τον λόγο και με διακόπτει κάθε τόσο. Στο όνομα της δήθεν δικονομίας δεν μου δίνουν τον λόγο. Έγινε κάτι πρωτοφανές στη τελευταία συνεδρίαση.

Πρόεδρος του δεύτερου δικαστηρίου (Βίκυ Ηλιοπουλου): “Θέλω να καταλάβετε ότι εμάς ο ρόλος μας είναι εντελώς περιορισμένος εδώ. Και να δεχτούμε ότι ισχύουν αυτά που λέτε . Δεν έχουμε δικαίωμα να επεκταθούμε σε άλλα θέματα.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Εγώ κατάλαβα ότι από τη μεριά του δικαστηρίου υπήρχε πρόθεση. Τους τελευταίους περίπου δύο μήνες άλλαξε στάση απέναντι μας. Εμείς όμως ήμασταν ευχαριστημένοι μέχρι τότε, με την κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ. Στο προηγούμενο δικαστήριο στο πρώτο βαθμό υπήρξε μια παρωδία, ένα θέατρο. Το τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει και γίνονται συνεννοήσεις πλέον και στον χώρο της δικαιοσύνης και αυτό πλέον δεν θα το δεχτούμε.

Πρόεδρος (Βίκυ Ηλιοπούλου) : Η εξουσία η δική μας, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ περιορισμένη . Δεν μπορώ να κρίνω αν το άλλο δικαστήριο κρίνει σωστά την μια αίτηση η την άλλη. Τώρα κρίνω μια αίτηση και μόνο.

Πυρά κατά των συζύγων του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και των μελών του ΚΥΣΕΑ εξαπέλυσε η Βίκυ Σταμάτη, όταν αναρωτήθηκε σε τι διαφέρει από τις συζύγους των άλλων στελεχών της τότε κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, "εάν βρίσκομαι στη φυλακή επειδή παντρεύτηκα τον Τσοχατζόπουλο , τότε ναι έσφαλα".

Βίκυ Σταμάτη: Εδώ έχουμε ένα σοβαρό έλλειμμα επιχειρημάτων. Βρίσκομαι στο Δρομοκαΐτειο με δυο μορφές, τη μορφή της κρατούμενης και τη μορφή της νοσηλευόμενης. Μετά τη φυγή μου, οι περιορισμοί που έχω είναι μεσαιωνικοί, είναι φρικτοί. Μου έχει απαγορευτεί ο καφές και ο προαυλισμός. Κοιμάμαι με ανοικτή τη πόρτα, κάνω μπάνιο υπό επιτήρηση, θα φάω υπό επιτήρηση.

Προεδρος: Και πάλι θα σας πω δεν μπορούμε να κρίνουμε. Τα αντιλαμβάνομαι αυτά όλα. Δεν υπάρχουν γιατροί στις φυλακές να επιβάλλουν διαφορετικές συνθήκες κράτησης;

Βίκυ Σταμάτη: Είναι έξω οι πρωταγωνιστές και οι ένοχοι. Η θέση η δική μου είναι στο παιδί μου. Προέρχομαι από 1χ1 δωμάτιο , δεν προαυλίζομαι, έχω να δω το παιδί μου τρεις μήνες, θα μπορούσε ο κύριος συνήγορος να σας έχει φέρει το χαρτί με τους περιορισμούς. Δεν έχω σχέση ούτε με βάρκες, ούτε με υποβρύχια. Αν είμαι ο μοχλός πίεσης του κυρίου Τσοχατζόπουλου, που έτυχε να τον παντρευτώ , αυτό είναι αδικία. Εγώ δεν βρέθηκα στο Δρομοκαΐτειο με τη θέληση μου, ήθελα να το αποφύγω. Η προηγούμενη έδρα δεν εξαιρέθηκε μόνο για την αναιτιολόγητη απόφαση , εξαιρέθηκε και για την απαξίωση αλλα και για την παραβίαση του δικαιώματος της ακρόασης.

Πρόεδρος: υπάρχει φαρμακευτική αγωγή;

Βίκυ Σταμάτη: Υπάρχει

Πρόεδρος: Bλέπω οτι έχετε πολύ ωραίο λόγο συγκροτημένο. Μήπως κακώς βρίσκεστε εκεί που βρίσκεστε;

Βίκυ Σταμάτη: Mου κάνει τρομερή εντύπωση , πως ο κύριος Ζήγρας, η κόρη του κυρίου Τσοχατζόπουλου, οι σύζυγοι των κατηγορουμένων είναι έξω και εγώ θα πρέπει να συζητώ ψυχιατρείο η φυλακή;

Πρόεδρος: Ακόμη και αν πιστεύω ότι, είστε αθώα δεν μπορούμε να αποφανθούμε σε αυτά τα θέματα. Εμείς μια αίτηση εξαιρέσεως έχουμε να δικάσουμε.

Η Βίκυ Σταμάτη αμέσως μετά την πρόταση του εισαγγελέα για απόρριψη της εξαίρεσης των τακτικών δικαστών και του αναπληρωτή εισαγγελέα , είπε: "Ειμαι το μόνο πρόσωπο που έχει διασυρθεί και έχει ταλαιπωρηθεί αδικαιολόγητα. Όταν έβριζε ο κύριος Ζήγρας μέσα στην αίθουσα του δινόταν ο λόγος. Έχω δει τον άντρα μου να βασανίζεται απο την πρόεδρο της έδρας . Εγώ δεν ήρθα εδώ για να μασήσω τα λόγια μου. Έχω εκτεθεί ανεπανόρθωτα , έχω δώσει ο,τι μπορούσα για να βοηθήσω τη δικαιοσύνη. Οι ερωτήσεις, όπου γίνονται απ τον κάθε κατηγορούμενο , για να ρωτήσουν πτυχές που ίσως δεν ξέρει το δικαστήριο. Θα ήθελα να γίνει μια αυτοψία στον χώρο που κρατούμαι για να δείτε πως ζω. Θα ήθελα να καταλήξω , ότι είναι κατόρθωμα που βρίσκομαι απέναντι σας".

Δημοφιλή