Η Caroline "Tula" Cossey, το πρώτο τρανσέξουαλ μοντέλο του Playboy, μιλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια

Η Caroline “Tula” Cossey, η γυναίκα που έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ στην ιστορία που πόζαρε για το φακό του Playboy to 1991, μίλησε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού.

Στα 70s, η Βρετανίδα Cossey φωτογραφήθηκε για τεύχη της Vogue Αυστραλίας και του Harper's Bazaar, πριν κάνει το μεγάλο βήμα προς τη φήμη το 1981, όταν και κέρδισε έναν ρόλο στην ταινία του James Bond «Για τα Μάτια σου Μόνο». Λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας, ωστόσο, το ταμπλόιντ News of the World αποκάλυψε πως είναι τρανσέξουαλ.

Παρότι η ίδια μίλησε ανοιχτά αργότερα στις συνεντεύξεις της με τον Howard Stern και τον Arsenio Hall, αποφάσισε στην πορεία να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και να ζήσει μια σχετικά ήσυχη ζωή στην Ατλάντα. Η Cossey, 60 χρονών σήμερα, λέει στον δημοσιογράφο Shane Michael Singh στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του Playboy που κυκλοφορεί: «Υπάρχει διαφορά στο να είσαι γνωστή ως η “Tula” το διεθνές τρανσέξουαλ μοντέλο από το να σε ξέρουν ως απλά ένα πετυχημένο μοντέλο. Δεν ήταν το ίδιο. Ένιωθα σαν να παίζω σε ένα τσίρκο».

Οι υπεύθυνοι του Playboy ισχυρίζονται πως η Cossey είναι το μοναδικό τρανσέξουαλ μοντέλο στο οποίο έχει γίνει ολόκληρο αφιέρωμα στις σελίδες του περιοδικού τους. Ένα άλλο τρανς μοντέλο, η Ines Rau, φωτογραφήθηκε για το τεύχος Μαΐου του περιοδικού το 2014, αλλά δεν της έγινε παρόμοιο αφιέρωμα.

Η Cossey περιγράφει το αφιέρωμά της στο Playboy -οι φωτογραφίες του οποίου αναδημοσιεύτηκαν για να συνοδεύσουν συνέντευξή της στο τρέχον τεύχος- ως μια θετική εμπειρία.

«Το αναγνωστικό κοινό του Playboy είναι κυρίως ετερόφυλοι άντρες, οπότε μου επέτρεψε να βγω στον κόσμο και να αποδείξω πως άτομα σαν εμένα μπορούν να είναι σέξι και θελκτικά. Αυτός ήταν ο στόχος μου εκείνη την περίοδο», λέει για το φωτογραφικό αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του 1999 του Playboy.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ που ακολούθησε μετά το αφιέρωμα, είπε πως «έδωσε στους ανθρώπους την ευκαιρία να με γνωρίσουν, να καταλάβουν την κατάστασή μου και ιδανικά να νιώσουν συμπάθεια και κατανόηση. Αυτός ήταν ο στόχος μου και το Playboy μου έδωσε το τέλειο βήμα για να τον πετύχω».

Παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κοινότητα των τρανσέξουαλ ατόμων από τότε, η Cossey είπε πως δεν ξέρει «αν θα σταματήσω ποτέ να νιώθω ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Έχει ενσωματωθεί και τυπωθεί πάνω μου από όταν γεννήθηκα. Μεγαλώνεις, δεν ταιριάζεις πουθενά, δεν ανήκεις πουθενά, είσαι θέμα bullying. Αυτό δεν το ξεχνάς ούτε για πέντε λεπτά. Δεν νομίζω πως φεύγει ποτέ».

Η συνέντευξη της Cassey στο Playboy έγινε πριν το θεαματικό ντεμπούτο της Caitlyn Jenner στο εξώφυλλο του Vanity Fair νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ.